Ågot Gjems Selmer (Innbundet)

(1857-1926)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 287
Forlag: Orkana
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788281043879
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Ågot Gjems Selmer
De nærmer seg en landsdel, en verden, de aldri har vært i før. Det er som å komme til et annet kontinent. Ågot ser Lofotens sorte, nakne fjell, og tenker med vantro på at det fortsatt er et par dagsreiser til de er fremme - enda lengre nord.

Ågot Gjems Selmer (1857-1926) ble født inn i en velstående familie i Kongsvinger. Som 12-åring ble familien tvunget til å flytte til Kristiania som følge av trussel om økonomisk ruin. Oppbruddet skulle markere starten på et liv fylt av sterke kontraster og utradisjonelle livsvalg. Ågot fulgte sitt kunstnerkall og ble skuespiller, i konflikt med slektens og samfunnets forventninger.
Sju år senere brøt hun den lovende karrieren for å følge sitt livs kjærlighet da han ble første fastboende distriktslege i Balsfjord. Overgangen til det værharde klimaet og de grisgrendte bygdene, der Ågot måtte hjelpe til i behandlingen av dødssyke pasienter, fødte en ny bevissthet. I løpet av tiden i Nord-Norge ble Ågot en kjent forfatter, foredragsholder og samfunnsdebattant.
Denne boken søker å bringe Ågot Gjems Selmers liv og verk frem i lyset, og gir samtidig et tidsbilde fra et Norge i brytningstid. Boken viser hvordan en viljesterk og utradisjonell kvinne gjorde sitt for å påvirke at fordommer og vedtatte sannheter måtte tre til siden, slik at det norske samfunnet kunne utvikles.

Lill-Karin Elvestad (f. 1979) er journalist og forfatter bosatt i Balsfjord. Hun har tidligere gitt ut dokumentarbøkene Malangseidet-ulykka: Hendelsen som rystet hele Norge og Kirkene i Troms (bind 1 og 2).

Til toppen

Flere bøker av Lill-Karin Elvestad: