Analoge kretser og komponenter (Heftet)

Innføring i elektronikk for ingeniører

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 404
Forlag: Høyskoleforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788276343175
Kategori: Teknologi, transport og landbruk
Fag: Matematikk, realfag og teknologi
Nivå: Akademisk
Omtale Analoge kretser og komponenter
Analoge kretser og komponenter gir en innføring i analog elektronikk. Første del (kap. 1 og 2) omhandler passive komponenter, signaler og kilder. Avsnittene om frekvens- og pulsrespons er basert på komplekse tall og enkel laplacetransformasjon.

Andre del (kap. 3 –8) omhandler halvledere og kretsteknikk. Halvlederfysikken er tonet ned, mens fokus er satt på praktiske problemstillinger, der dioder og transistorer er komponenter og kretselementer med til dels ”lunefulle” egenskaper som temperaturavhengighet og produksjonsspredning i parametere. Den elementære kretsteknikken er basert på de fundamentale ”byggeklossene”: emitterfølger, strømkilde og felles emitter. Lenger ut kommer darlingtonkopling, differansforsterker.

Negativ tilbakekopling er et sentralt hovedprinsipp i boka. Problemstillingen er hvordan vi kan oppnå stabile kretsegenskaper på tross av produksjonsspredning og temperaturavhengighet komponentene. Hovedvekten er lagt på analyse. Syntese - design - kommer vi bare i liten grad inn på. Heller ikke høyfrekvensegenskaper er i tema i denne boka.

Den tredje delen av boka handler om operasjonsforsterkere. Først idelle, der framstillingen er basert på kretseksempler, deretter kommer de ikke-ideelle egnskapene og hvordan de kan takles slik at vi får gode praktiske kretser.

Siste del er om filtre, og her står beregninger med laplacetransformasjon og transferfunksjoner sentralt. I denne delen har vi også tatt med litt om oscillatorer, blant annet er 555-kretsen representert.

Boka er skrevet for studenter ved ingeniørutdanningene, og den dekker pensum i 2-vekttallskurset Innføring i elektronikk. Til boka er det også utarbeidet en oppgavesamling.

Til toppen