Apens år (Innbundet)

Forfatter:

Brit Bildøen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 161
Forlag: Samlaget
Språk: Nynorsk
Originaltittel: Year of the monkey
Oversatt av: Bildøen, Brit
ISBN/EAN: 9788234001734
Kategori: Musikk
Omtale Apens år
Frå forfattaren av «Just Kids» og «M Train».

«Alt kan skje, det er trass i alt apens år», seier ein framand til Patti Smith. Året er 2016, og det skal bli eit år som endrar alt. I februar byrjar ifølgje kinesisk astrologi apens år. Ein gåtefull syklus som ber med seg brå og overraskande hendingar, uro og ugagn. Patti Smith opplever ei djup sorg ho ikkje kan flykte frå.

For Patti Smith, som er grunnleggande nysgjerrig og alltid utforskande, gir det å skrive seg gjennom dette året dyrebar innsikt i tap, alderdom og eit dramatisk skifte i det politiske landskapet i USA. Smith tar oss med frå det sørlege California til ørkenen i Arizona, ho pendlar mellom den sjuke vennen Sam Shepard på ein gard i Kentucky og sjukehuset der vennen og mentoren Sandy Pearlman ligg i koma. Som alltid blir det også eit par turar innom New York.

I denne uforgløymelege boka smeltar fakta og fiksjon saman med poetisk meistring. Trass i sorg og håpløyse byr Smith på visdom, humor og eit urokkeleg håp om ei betre verd. «Apens år» er fengslande og elegant, ein prøvestein for turbulente tider. Boka er illustrert med Patti Smiths eigne Polaroid-bilete.

Til toppen

Eg tenkjer på Joan Didion og nikkar denne inn i det du må lesa i karantena: Berre det å sjå folk treffast over ein kopp kaffi, i ein bil, på ein rutebilstasjon: Det er vakkert og underleg.
​Vidar Kvalshaug, BOK365

Andre utgaver

Year of the monkey
Engelsk Innbundet 2019
Year of the monkey
Engelsk Innbundet 2019
Apens år
Nynorsk Ebok 2020
Year of the monkey
Engelsk Heftet 2020

Flere bøker av Patti Smith:

Anmeldelser Apens år

«Eg tenkjer på Joan Didion og nikkar denne inn i det du må lesa i karantena: Berre det å sjå folk treffast over ein kopp kaffi, i ein bil, på ein rutebilstasjon: Det er vakkert og underleg.»
Vidar Kvalshaug, BOK365 (Terningkast 5)

«Jeg sjekker gjerne inn et år sammen med Patti Smith på drømmenes hotell igjen.»
Erlend Liisberg, Bergens Tidende

«Selv om enkelte sikkert sverger til originalen uansett, er det ingen grunn til å være redd for å plukke opp Bildøens gode, uanstrengte oversettelse. Det er tydelig at hun har blitt godt kjent med Smiths stil og sjargong, for oversettelsen er preget av et overskudd som gir setninger som dette: "Då eg såg opp, hadde tida floge, som med sitt eige knøttvesle fly." [...] man kjenner seg som privilegert gjest sammen med vennene Sam Shepard og Patti Smith.»
Cathrine Strøm, Klassekampen

Til toppen