Arkitekt av Merethe Lindstrøm (Ebok)
Ebok

Arkitekt (Ebok)

noveller

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2013
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.31 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203356278
Kategori: Romaner , Romaner og Skjønnlitteratur
Omtale Arkitekt
På mesterlig vis undersøker Merethe Lindstrøm det som står på spill i møtet mellom mennesker. Nordisk Råds litteraturprisvinneren er klar med en ny novellesamling.

Det er foruroligende og uforutsigelig å gå inn i Merethe Lindstrøms novelleunivers. Novellene virker i spennet mellom den distinkte, lavmælte uttrykksformen og den veldige kraften og uroen i underteksten. Det handler om forholdet mellom mor og barn, mellom ektepar og venner, det handler om møter mellom mennesker. Men du slutter ikke å lese uten også å ha møtt deg selv.

Til toppen

Anmeldelser Arkitekt
"Nye nytelser fra Nordens novellemester. Du skal lese denne novellesamlingen fordi ingen skriver som Merethe Lindstrøm. (...) Lindstrøm skriver med et befriende og gjennomgripende alvor, både på litteraturens og handlingens vegne. Hun gir oss små univers fra helt vanlige menneskers liv, uten å lesse på med hverken virkemidler eller språkbilder. Og likevel føler vi uroen, angsten, nysgjerrigheten og ensomheten som om den var vår egen." 
Mari Nymoen Nilsen, VG (terningkast 6)

"Irriterende godt. Noveller som gnager som småstein i skoen (...) Bare en virkelig god novellist får til noe sånt. (...) Er det noe Lindstrøms ensomme, utsatte skikkelser mangler, er det nettopp en plan eller ramme for livet sitt. En plan har til gjengjeld forfatteren som konstruerer tekstene sine med fintfølelse og presisjon - og noen kanter som ikke så lett lar seg slipe ned." 
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

"Lindstrøm klarer det til gavns, på et tilsynelatende ubesværet vis. (...) Til tross for et konsekvent språk og relativt små variasjoner mellom fortellingene klarer Lindstrøm allikevel å gjøre hver situasjon unik. (...) Lindstrøm har en nysgjerrighet og en innsikt i hvordan mennesker snakker sammen som umulig kunne blitt formidlet på noen annen måte enn gjennom litteratur. Hun har et helt eget blikk på tomrommet mellom mennesker. (...) å lese «Arkitekt» er ingen udelt kosestund, men Merethe Lindstrøm er blant få forfattere som gjør at leseren faktisk ser på verden med litt nye øyne etter å ha lagt boken fra seg." 
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"... eksistensielt, ømt og vart om å mestre egen sårbarhet. (...) Fjorårets vinner av Nordisk Råds litteraturpris puster novellens internasjonale mester, nobelprisvinner Alice Munro, i nakken."
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen (terningkast 6)

"Merethe Lindstrøm er tilbake med en fanfare av mørke noveller som skinner." 
Anne Schäffer, Bergens Tidende

"Som språklig finsnekker er Merethe Lindstrøm suveren i sin sjuende novellesamling Arkitekt. (...) Det er en nesten forbløffende enkelhet i Merethe Lindstrøms noveller. Historien gror fram tilsynelatende motstandsløst, og likevel står den fram i en helstøpt suveren form. (...) Mye av styrken i Merethe Lindstrøms noveller ligger i det gåtefulle og uuttalte, i det vi aner om vår egen sårbarhet, men helst ikke vil se. Merethe Lindstrøm henter det fram i disse seks historiene og lar oss kjenne på ubehaget. Bedre kan det knapt gjøres." 
Turid Larsen, Dagsavisen

"Her handler det om de stille, uutalte og pågående krisene som forårsakes av finstilte psykologiske mekanismer mellom mennesker som kjenner hverandre godt. I Arkitekt skrur hun dette til enda et hakk. Samlingen er tettere og enkelttekstene mer språklig finsnekret enn tidligere. (...) Det er så mesterlig utført at lesningen er en ren gourmetopplevelse."
Astrid Fosvold, Vårt Land

"Novellekunst i eliteklassen. (...) Merethe Lindstrøm skriv høgsensitive noveller: Ho har eit skarpt blikk for fare og maktspel - men òg sjølvironisk humor. (...) Det er difor som det skal vere at Lindstrøm, etter den internasjonale suksessen med 'Dager i stillhetens historie', endeleg spelar i same liga som Munro."
Merete Røsvik Granlund, Dag og Tid

"Lindstrøm viser frem både indre og ytre mangler og begrensninger, hun skildrer maktspill og tvil, men også samhold og omsorg. Det ligger både ærlighet og ferdighet i måten hun blottlegger stilistiske grep, men samtidig makter å skape livaktige karakterer på. Arkitekt blir slagkraftig fordi den lar oss se mennesket, samtidig som novellene fremstår som tekster, som de konstruksjonene de faktisk er." 
Karina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Til toppen