Atlas over fjerne øyer (Innbundet)

femti øyer jeg aldri har vært på og aldri kommer til

Forfatter:

Per Qvale (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 143
Forlag: Press
Språk: Bokmål
Originaltittel: Atlas der abgelegenen Inseln
Oversatt av: Qvale, Per
ISBN/EAN: 9788275474931
Kategori: Reise
Omtale Atlas over fjerne øyer
Judith Schalansky var en kart-drømmer som liten; født i Øst-Tyskland i 1980 var hun avskåret fra å reise i den virkelige verden, og således henvist til sin egen fantasi. Hun ble, som hun kaller det, «et atlas-barn». Da Berlin-muren falt, var hun for lengst blitt fortrolig med å «reise gjennom atlaset med fingeren», innta de meste avsidesliggende steder i verden fra sofaen hjemme hos mor og far. Imaginære jordomseilinger fortsatte å være substitutt for den faktiske reise.

Atlas over fjerne øyer er på mange måter den voksne Schalanskys hyllest til den imaginære reise, til verdens små og fjerne steder, til de isolerte øyer og små kolonier, de som ikke teller eller synes på verdenskartets etablerte virkelighet. Gjennom 50 fjerne øygrupper bringes vi tett på fantastiske fortellinger om slaver, sunkne skip og merkelige oppdagere. Boken er en hyllest til det eksotiske ved reisen, det som livnærer seg av fantasien og det ukjente, som den helt nødvendige forutsetning for enhver utfarts- og oppdagertrang. 

Judith Schalansky har studert kunsthistorie, grafisk design og typografi i Berlin, og boken er også fra begynnelse til slutt illustrert, formgitt og typografert av henne selv. Atlas over fjerne øyer har mottatt en rekke priser, blant annet «Årets vakreste bok i Tyskland» fra Stiftung Buchkunst, foruten også den store designprisen i Tyskland

Til toppen

Årets vakreste bok i Tyskland
 Stiftung Buchkunst

Andre utgaver

Lommeatlas over fjerne øyer
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Judith Schalansky:

Anmeldelser Atlas over fjerne øyer

"Atlas over fjerne øyer er en lyrisk reise verden rundt, og viser at papirboken kan gjøre ting ingen e-bok kan etterligne. Et obligatorisk bind i bokhyllen til alle drømmere."

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«Til å drømme seg bort med.»

Knut Olav Åmås, Aftenposten

«Om du aldri har latt pekefingeren vandre over et kart og prøvd forestille deg hvordan det ser ut akkurat der, vil du ikke forstå hvor fantastisk denne lille utgivelsen er.»

Maria Årolilja Rø, Adresseavisen

Knut Hoem har truffet Judith Schalansky, forfatteren bak den nydelige Atlas over fjerne øyer. "Maleriet sluttet ikke å bli interessant da fotografiet kom – noen vil hevde tvert i mot. I disse dager må enhver bok som utkommer ha tydelig grunn for å være bok... Jeg tror vakre bøker går lyse tider i møte, sier Judith Schalansky."

«Et gjennomført og utsøkt arbeid. Atlas som forundringskammer, bundet med sort shirting i ryggen og havblått overtrekk … minner oss om at et atlas også er litteratur, et sted som utfolder fortellinger, i tråd med dets opprinnelige navn – theatrum orbis terrarum – ‘et verdensteater’».

The Guardian (UK)

«Schalanskys anekdoter er så gjennomsiktige, detaljerte og stemningsfulle at man skulle tro at det bygget på førstehånds kjennskap til stedene, ja, at hun endatil har foretatt tidsreiser for å bevitne de historiske hendelser hun skriver om.»

Washington Post

«Denne nydelige boken kombinerer poetisk fortellerkunst med en leken kartlegging av verden.»

Time

«Judith Schalansky tar oss i boka med til steder hun aldri har vært, og heller aldri vil komme til å besøke. Likevel får hun oss til å følge henne, helt uten forbehold.»

Süddeutsche Zeitung

«Du kan lukte sjøen, høre brenningene og måkene, se isfjell og klipper. Og under føttene kan du kjenne finkornet sand. Hvor enn du opp slår opp i denne forheksende boken, vil du – som en slags lesende Robinson Crusoe – for en liten stund strande på et fremmed og fantastisk sted i verden.» 

Die Zeit

Til toppen