Barn og unges digitale dømmekraft (Heftet)

verdiløft i barnehage og skole

Forfatter:

, , og

Forfatter: , , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 219
Forlag: Universitetsforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788215042220
Kategori: Pedagogikk
Omtale Barn og unges digitale dømmekraft
Hvordan kan barnehage og skole bidra til at barn og unge får et godt og trygt digitalt liv?

En stadig mer digitalisert hverdag øker behovet for å lære barn og unge digital dømmekraft og å håndtere digitale utfordringer på en god og trygg måte. Denne boken gir perspektiver på og diskuterer oppøving av digital dømmekraft gjennom seks innfallsvinkler som er sentrale i verdigrunnlaget for opplæringen: menneskeverd, dannelse, den gylne regel, kritisk tenkning, demokrati og dialog.

Etisk bevissthet er sentralt i utøvelse av digital dømmekraft. Boken tar for seg i hvilken grad ny teknologi kan sies å være etisk og verdimessig nøytral, og på hvilke måter digital etikk utfordrer barn og unge spesielt. Digital etikk handler om å forstå ny teknologi, diskutere hvordan den påvirker individ og samfunnet og hvordan den nye teknologien kan og bør brukes. Boken tar også for seg hvorfor det er viktig med et godt samarbeid mellom foreldre og mellom hjem og skole.

En viktig ressurs i boken er den praktiske erfaringen som lærere, foreldre og elever har delt med stiftelsen Barnevakten, som siden 2000 har formidlet fakta og råd om barn, unge og medier.

Målgrupper for boken er forskere, lærere og lærerstudenter innenfor barnehagelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanningen.

Til toppen

Andre utgaver

Flere bøker av Leonora Onarheim Bergsjø, Margareth Eilifsen, Kjellaug Tonheim Tønnesen og Leif Gunnar Vestbøstad Vik: