Barndom (Heftet)

Forfatter:

Aud Greiff (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Boyhood
Oversatt av: Greiff, Aud
ISBN/EAN: 9788202222376
Kategori: Romaner
Omtale Barndom

Sør-Afrika har gitt bakgrunnen til alle Coetzees romaner. Her går han tett innpå sin egen oppvekst i en filleby i apartheid-land, et stykke inn i landet fra Cape Town. Mor, far og to brødre bor i et nytt og meget alminnelig hus, der støvet fyker i de tørre månedene. Han (hovedpersonen omtales bare som han) er en skarp observatør, men en dårlig fortolker av det han ser. Foreldrenes fordommer, som er de hvite menneskenes allment utbredde fordommer, blir hans egne: negere, farge de, fattige og spesielt fattige boere, er ikke stort verdt. En gutt med gresk navn kan ikke vente å få gode karakterer. I hans egen familie snakker man engelsk. Men hvorfor det, når slektningene snakker afrikaans? Faren hans er advokat uten praksis. Hans kjærlige mor får ikke lov til å sykle. Guttens vare, våkne øyne suger inn inntrykkene og gjemmer dem i sitt hjerte. Men når spørsmålene forlanger svar, er familiens nedtur i gang for alvor.

Orig.tittel: Boyhood
Oversatt av Aud Greiff

Anmeldelser:

«Den andre grunnen til at "Barndom" er ein unik roman, er at Coetzee er ein stor, verkeleg stor forfattar»
Marta Norheim, NRK P2 Kulturnytt
Les hele anmeldelsen

«...en intens og ganske ubehagelig leseopplevelse (...) I denne romanen viser Coetzee nok en gang hvilken stor forfatter han er.»
Turid Larsen, Dagsavisen
Les hele anmeldelsen

«Med en stillferdig og inderlig nøkternhet gir J.M.Coetzee en ny innfallsvinkel til en av de grelleste perioder i menneskehetens historie - apartheidstyrets Sør-Afrika. Hans historie har ingen hørt før. Hans "Barndom" er et tankevekkende stykke lesning»
Tone Solberg, Dagens Næringsliv

«Fremragende fortelling om en nobelpriskandidats barndom i 1940-og 1950 årenes Søe-Afrika»
Svein Johs Ottesen, Aftenposten
Les hele anmeldelsen

«Like nøktern som den er grusom, er Barndom en førsteklasses bok. Den er J.M.Coetzees upersonlige vitnesbyrd over sitt svunne Sør-Afrika»
Charles Ivan Armstrong, Klassekampen

Til toppen

Flere bøker av J.M. Coetzee: