Boktyvene (Innbundet)

jakten på de tapte bibliotekene

Forfatter:

Thorunn Gullaksen Endreson (Oversetter) Jørgen Toralv Homme (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 484
Forlag: Mime forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Boktjuvarna
Oversatt av: Endreson, Thorunn Gullaksen og Homme, Jørgen Toralv
ISBN/EAN: 9788293441106
Kategori: Historie
Omtale Boktyvene
Skremmende aktuell bok om nazistenes boktyveri og historieforfalskning

Kritikerroste BOKTYVENE er et viktig tilskudd til historien om andre verdenskrig. Den forteller en ukjent del av historien om hvordan nazistenes ideologi ble til.
Røyken fra de beryktede bokbålene i Tyskland i 1933 har tåkelagt hvordan nazistene også brukte bøkene som en kilde til makt. De innså at det som gir enda mer makt enn å ødelegge ordet er å eie det, kontrollere det. Ord er våpen som lyder lenge etter at buldringen fra kanonene har stilnet - ikke bare som propaganda, men som hukommelse. Den som eier ordet har ikke bare makten til å tolke det, men også til å skrive historien.

BOKTYVENE er beretningen om hvordan nazistene plyndret tusenvis av biblioteker og stjal millioner av bøker over hele Europa. Med de stjålne bøkene skulle nazistene dokumentere hvorfor det var nødvendig å utrydde Europas jøder, og slik legge grunnlaget for en hel rekke nazistiske forskningsinstitutter og høyskoler. Her skulle Det tredje rikets fremtidige lederelite læres opp, og folkemordet på jøder, romfolk og politiske fiender rettferdiggjøres. Både offentlige biblioteker og private boksamlinger ble plyndret og ofte spredt for alle vinder.

Forfatteren Anders Rydell har reist på kryss og tvers i hele Europa, i tyvenes fotspor, for å finne ut hvor de stjålne bøkene ble av og hvem de opprinnelige eierne var. Han beveger seg fra det store bildet til enkeltmenneskers skjebner. Reisen tar ham også til Norge, hvor flere tusen bøker fra frimurernes samlinger ble stjålet og sendt ut av landet.

OMTALE AV BOKTYVENE
«Boktyvene er en uforglemmelig påminnelse om det skrevne ords makt.»
- San Francisco Book Review
«En kunnskapsrik utforskning av nazistenes systematiske plyndring av biblioteker og boksamlinger. ... En fengslende, uforglemmelig reise»
- Kirkus Reviews
«Historisk reportasje av ypperste kvalitet»
- Sydsvenskan

Til toppen