Brev til presidenten (Heftet)

Om mennesker med funksjonshemning

Forfatter:

Agnete Øye (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 106
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lettre au président de la république sur les citoyens en situation de handicap, à l'usage de ceux qui le sont et de ceux qui ne le sont pas
Oversatt av: Øye, Agnete
ISBN/EAN: 9788202249281
Kategori: Sosialt arbeid
Fag: Spesialpedagogikk
Nivå: Akademisk
Omtale Brev til presidenten

Den fransk-bulgarske språkfilosofen Julia Kristeva viser i dette brevet til den franske presidenten at spørsmål om annerledeshet og funksjonshemning ikke bare er et samfunnsanliggende, men et personlig spørsmål som angår hver enkelt av oss: For å kunne endre våre holdninger og vår opptreden overfor mennesker med funksjonshemninger må vi begynne med oss selv. Det finnes et slektskap mellom oss og de Andre - de som er annerledes, dem som vi holder på avstand - som er dypere enn språklige dikotomier, kategorier og konvensjoner. Vi må tørre å sette vår selvforståelse på prøve og åpne oss for det merkelige, ulogiske, foruroligende, unormale eller syke som vi alle går og bærer på. Slik kan vi innse at det som er annerledes ikke er unntaket, men hovedregelen.

Brev til presidenten bør leses av spesialpedagoger, lærere, idéhistorikere og språkforskere og alle som er opptatt av hva det vil si å være annerledes.

Innledning av idéhistorikerne Eivind Engebretsen ved Høgskolen i Oslo og Ingrid Markussen ved Universitetet i Oslo, samt spesialpedagog Berit Johnsen ved Universitetet i Oslo.

Til toppen