(Ebok)

En uautorisert biografi

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2015
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 10.64 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202470517
Kategori: Dokumentar og fakta
Omtale C

I C får Karbon nå sin første uautoriserte biografi, og det er gode grunner til det. Karbon er livets sentrale element, og det meste av livsprosessene i oss og omkring oss involverer karbon i eller annen form. C i ren form kan være både blyantens grafitt og diamant. Samtidig er C utgangspunkt også for det meste av det syntetiske som utgjør det moderne liv.

Essensen i Dag O Hessens fortelling er likevel karbonets livsløp eller kretsløp, den store balansen mellom fotosyntese og celleånding, mellom det som bygger og det som brenner. C er en førsteelsker blant atomene, ifølge Hessen, og av de mest intense og skjebnesvangre forhold C går inn i er trekanten med to O-er. CO2 er livets og dødens gass, og for å forstå klimaforandringer – i fortid og framtid – må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den.

Boken C gir oss grunnlaget vi trenger for denne forståelsen. Det er en uformell, kunnskapsrik og personlig engasjert bok fra landets kanskje beste formidler av forskning og vitenskap.

Til toppen

Andre utgaver

C - Karbon
Bokmål Heftet 2017
C - Karbon. En uautorisert biografi
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Dag O. Hessen:

Anmeldelser C

"[...] Minna om dette kom til live då eg las Dag O. Hessens lærerike og velskrivne biografi om grunnstoffet karbon. Boka er nemleg ikkje berre ei oversikt over karbonets kjemiske eigenskapar og intrikate kretsløp, ho er ei av fleire bøker som ønskjer å få til ei samfunnsendring. Og ettersom Hessen er meir vitskapsmann enn predikant, er føresetnadene gode, no når det er på høg tid...Det litterære grepet er unekteleg originalt. Forfattaren, til vanleg biologiprofessor ved Universitetet i Oslo, får idéen om å skrive ein biografi. Og nett som i fallet med livshistoria til folk, tilbyr grunnstoffet karbon eit samansurium av årsak och verknad, tilknyting og relasjonar. Men det har hendt før; dei mest rotete liva gjev dei beste biografiane. Dette er ein av dei...Biokjemi er ingen spøk, men Dag O. Hessen lykkast like fullt i å skape eit stykke tilgjengeleg litteratur på grensa mellom vitskap og politikk...heilt i klasse med den beste svenske boka om emnet, «Makten över klimatet», av Christian Azar, professor i fysikk"
Fredrik Sjöberg , Klassekampen

Til toppen