Camilla (Innbundet)

Norges første feminist

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2003
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202225162
Kategori: Språk
Omtale Camilla

Camilla Collett (1813-1895) har ofte blitt stående i skyggen av mennene i sin egen samtid. Men hun var ikke bare lillesøsteren til Henrik Wergeland og hennes liv ble ikke alene preget av den ulykkelige forelskelsen i Johann Sebastian Welhaven. Collett var fremfor alt Norges første feminist.

I Camilla - Norges første feminist gir Kristin Ørjasæter en bred presentasjon av Colletts forfatterskap og hennes samtid, og trekker linjer fra Collett til våre dagers feminisme.
Ved å gi en fremstilling av Camilla Collett ønsker forfatteren å gi et bilde av den tiden hvor kvinnesaken vokste frem. De temaene som Camilla Collett var opptatt av, speilte hennes forhold til den europeiske debatten som foregikk på 1800-tallet. Og den formen for kvinnesak hun utviklet, viser hvilke muligheter kvinnene hadde og hvilke midler de kunne ta i bruk for å bli hørt offentlig. Det kan synes som et paradoks at kvinnene i dag tyr til de samme midlene, selv om deres tilgang til offentligheten er mye mer opplagt enn den gang.

Det er Colletts feminisme som står i fokus av Ørjasæters bok, og med engasjement og refleksjon overbeviser forfatteren oss om at den fortsatt er aktuell.

Anmeldelser"Så god er denne analysen av de enkelte verkene at leseren sitter igjen med en kvinneskikkelse av de sjeldne i norsk litteratur."
Jon Terje Grønli, Gjengangeren
Les hele anmeldelsen

"Kristin Ørjasæter har skrevet en tilgjengelig og oversiktlig introduksjon til Camilla Collets samlede forfatterskap"
Benedicte Treider, Aftenposten
Les hele anmeldelsen

Til toppen