De bortgjemte (Innbundet)

og hvordan ME ble vår tids mest omstridte sykdom

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 312
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202348632
Kategori: Familie og helse
Omtale De bortgjemte

De sykeste pasientene ligger i lyd- og lysisolerte rom, med masker for øynene, helt flatt i en seng de aldri er ute av, og de tåler knapt å snus i sengen. Flere av dem ernæres gjennom en sonde i nesen. Mange av dem er ungdommer eller unge voksne, og en stor andel av de sykeste pasientene pleies av sine pårørende i årevis fordi det ikke finnes noe annet tilbud.

Jørgen Jelstad tar oss med inn i mange av disse hjemmene, der flertallet opplever å bli mistrodd på grunn av en psykiatrisering av tilstanden. Samtidig skriver han fra norsk og internasjonalt forskningsmiljø og hjelper oss å forstå hva denne mystiske sykdommen er og hvorfor den er omstridt i fagmiljøene. Forfatteren har selv en ME-syk mor.

Til toppen

Flere bøker av Jørgen Jelstad:

Anmeldelser De bortgjemte

Dokumentasjon: Jørgen Jelstads bok om ME er skakende lesning. FRAM I LYSET

"...«De bortgjemte» har blitt en overbevisende bok som ofte er skakende lesning. Språket er poengtert, analysene krystallklare og den dokumentariske framstillingsformen skifter virkningsfullt mellom enkeltkasus og medisinske problemstillinger.

Det er ikke lenger mulig å bruke stemplet «psykisk» etter Jørgen Jelstads omfattende avsløring av medisinsk ignoranse og arroganse. Selv om det også finnes leger som møter ME-pasienter med respekt, avdekker en fersk Sintef-undersøkelse legestandens uvitenhet. Denne boka bør bli pensum for alt norskhelsepersonell.

Ja, hvis bare en liten del av det som dokumenteres av feilbehandlinger og urett er korrekt, skal helseministeren overveie en offentlig gransking." Freddy Fjellheim, Bokmagasinet, Klassekampen

Til toppen

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: