De magiske tankers år (Innbundet)

memoarer

Forfatter:

Halvor Kristiansen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 221
Forlag: Tiden
Språk: Bokmål
Originaltittel: The year of magical thinking
Oversatt av: Kristiansen, Halvor
ISBN/EAN: 9788205364998
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale De magiske tankers år
En sjelden bok om kjærlighet, ekteskap, minner, og sorg. Og det tynne skallet mellom galskap og forstand, fra Amerikas førstedame i journalistikk. Dagen før nyttårsaften 2003 dør Joan Didions mann i førti år, forfatteren John Gregory Dunne, av et hjerteinfarkt. Han faller bare om på gulvet i stuen. Og så er han død. Etter førti år. En drøy uke tidligere har deres eneste datter, Quintana, blitt alvorlig syk med det som først så ut som en sterk influensa, men som raskt utviklet seg, og uten at legene kunne gi en forklaring, til slutt lå døden nær. De magiske tankers år er Joan Didions beretning om disse to begivenhetene. Om det å leve i kjølvannet av en stor sorg, mens man samtidig er nødt til å kjempe for sin datter. Det blir år for magisk tanker. Didion ser for eksempel at hun ikke klarer å kaste John sine sko. I tilfelle han skulle komme tilbake. Og ved sengen på sykehuset tar hun seg selv i å si til Quintana .; det kommer til å gå bra, jeg er her .; for hva annet har man i møte med katastrofen enn sine egne forsikringer.De magiske tankers år er en bok om sorg, kjærlighet, ekteskap, barn og minner. Og det tynne skallet mellom galskap og forstand.Joan Didion (f. 1934) er regnet som en av USAs største samtidsforfattere, og omtales gjerne som Amerikas førstedame i journalistikk. Hun har skrevet flere bøker som regnes som klassikere i den amerikanske dokumentarlitteraturen, som The White Album (1979) og Miami (1987). Men hun har også skrevet flere romaner, blant annet Play It As It Lays (1970) og The Last Thing He Wanted (1996).De magiske tankers år vant National Book Award i 2005. Og har høstet stor anerkjennelse både hos kritikerne og publikum. Eller som kritikeren i New York Review of books skrev: .Jeg kan ikke forestille meg å dø uten den..

Til toppen

Andre utgaver

De magiske tankers år
Bokmål Heftet 2015
De magiske tankers år
Bokmål Ebok 2015

Flere bøker av Joan Didion:

Anmeldelser De magiske tankers år

"Dette er intelligent så det står etter, velformulert som seg hør og bør en vinner av The National Book Award, bevegende så det griper tak og holder fast."
- Svein Johs Ottesen, Aftenposten

"En vakker, universell, og svært lite selvmedlidende bok som er det er umulig å forholde seg upåvirket til, enten du har opplevd stor sorg eller bare er glad i god litteratur."
- Audun Vinger, Natt og Dag

"Det er stor litteratur, men også sterk og oppbyggende lesning, nådeløst personlig, men aldri privat, som om hun skaper noe allmenngyldig og lett gjenkjennelig nettopp ved å gå så tett inn til margen. Alle har eller vil oppleve å miste noen. Vi kan komme til å trenge denne boken."
- Annette Orre, Dagsavisen

"Selv om man underveis kan henge seg opp i det private, huskes "De magiske tankers år" etter endt lesning fremfor alt som et imponerende forsøk på å finne en individuell stemme for sorg i et kor av konvensjonelle refrenger om at tiden leger alle sår."
- Ane Farsethås, DN

"Didion er lett å like: kontant, konsis, springende, assosiativ, nervøs, på hugget, intet overflødig fett i setningene."
- Erik Bjerck Hagen, Morgenbladet

"Du åpner Joan Didions upretensiøse bok "De magiske tankers år" og ditt leserliv passerer en milepæl. (...) En fantastisk bok som fordyper leserens kunnskap og visdom om livet. Fin oversettelse av Halvor Kristiansen."
- Berit Kobro, VG

"Det fins bøker som når ut over våre interessefelt, vår hang til romantikk, spenning eller drama og det er meldaren si plikt å seie i frå når ein finn ei slik bok. Om denne har fleire sagt: «Denne bør du lese før du dør.» (...) Mest av alt vil eg kalle «De magiske tankers år» for vakker. Vakker fordi den viser mennesket si nyfikne overfor sin eigen situasjon."
- Laura Djupvik, Nationen

"Joan Didion unngår alle feller og skriv ei usentimental, men gripande historie om alle dei mange fasettane ei sorg kan ha. (...) Men først av alt er boka ei kjærleikshistorie både til mannen ho elska og til alle dei vanlege tinga ein gjer på dei vanlege dagane. Og ei påminning om at livet er skjørt og kan ta slutt på ein av dei heilt vanlege dagane."
- Marta Norheim, NRK

"Velskrevne nedtegnelser om sorgen etter en plutselig død."
- Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

""De magiske tankers år" er en bok som går helt innerst i hjerterøttene."
- Odd Seljesæter, Avisa Nordland

"Boken om ektemannens død er liten, men stor. Få kan bruke språket så presist, minimalistisk og gjennomborende som henne. "De magiske tankers år" er oppløftende på alle måter."
- Kari Gisholt, Varden
 

Til toppen