Den mirakuløse mandarin (Innbundet)

Serie: XS 

Forfatter:

Gunvald Ims (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 169
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mucizevi Mandarin
Oversatt av: Ims, Gunvald
Serie:
ISBN/EAN: 9788205395404
Kategori: Romaner
Omtale Den mirakuløse mandarin
En urban roman skrevet av Asli Erdogan, en av de yngre, talentfulle og prisbelønte tyrkiske forfatterne.

Byene Istanbul og Genève er en slags hovedpersoner i den unge, prisbelønte tyrkiske forfatteren Asli Erdogans roman Den mirakuløse mandarin. Begge disse byene er store og buldrende, med energiske og fascinerende understrømmer.
En kvinnelig fortellerstemme, som iblant brytes mot en mannlig, mer fremmed, tilhører henne som driver omkring i gatene og søker mørket inni seg selv, men også kjærligheten, slik den kommer til uttrykk på kafeene, på fortauene, i parkene og ellers der hun befinner seg. Kvinnen er en betrakter, som også betrakter sin egen fortid. Nåtidens Genève blander seg med barndommens Istanbul, minner med bilder og erfaringer. Denne romanen er en språklig bragd og kan leses som et langt prosadikt og som en utviklingshistorie om å finne et liv og bli voksen. Her er nederlag og vemodige seire, men først og fremst er dette en nattbok. En nattbok med et storslagent, malerisk innhold.
"...førsteklasses oversatt av Gunvald Ims. Nok en gang er det et imponerende stykke besnærende lyrisk prosa Erdogan leverer ... Det er aldeles praktfullt gjort." Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad
"...storartet skrivekunst, en bok det nesten gjør vondt å lese..." Hans H. Skei, Aftenposten
"Alt foregår på aksen Genève -Istanbul, og alt springer ut av en felles sjelelig tilstand. Her er vi langtfra drømmebildene av de to byene, og like langt borte fra kjærlighetens lykke,det er tekstens egen skjønnhet som holder leseren naglet. Prosalyriske avsnittveksler med dypt eksistensielle temaer, og teksten dirrer av intens og krass livsopplevelse." Liv Riiser, Vårt Land
Asli Erdogan er født i 1967 i Istanbul. Hun tok sin mastergrad i atomfysikk ved Bosporus-universitetet i 1993, og arbeidet siden i Rio de Janeiro og i Genève. Hun har utgitt en roman og flere noveller. Kritikerne, også de norske, hyllet Byen med den røde kappa (på norsk i 2004) som et lite mesterverk.
«Asl? Erdo?an er en meget skarptseende og følsom forfatter som skaper.fullkomne litterære tekster.»Orhan Pamuk
.En begeistret og begrunnet blogg-omtale:
http://bokvrimmel.wordpress.com/2013/01/29/arets-beste-bok-2012-den-mirakulose-mandarin/
.

Til toppen

Flere bøker av Asli Erdogan:

Bøker i serien