Den sorte greven (Innbundet)

Napoleons rival og den virkelige greven av Monte Cristo

Forfatter:

Christian Rugstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 473
Forlag: Forlaget Press
Språk: Bokmål
Originaltittel: The black count
Oversatt av: Rugstad, Christian
ISBN/EAN: 9788275477475
Kategori: Historie
Omtale Den sorte greven

Vinner av Pulitzerprisen 2013

Dette er historien om den franske revolusjonens største og mest populære hærfører, Napoleons rival og den virkelige greven av Monte Cristo: General Alex Dumas. Frem til Tom Reiss’ oppsporing av den gamle helten har Dumas vært en glemt skikkelse i revolusjonshistorien. Men fortellingene om ham klinger liksom merkelig kjente og nærværende, noe som skyldes hans sønn, forfatteren Alexandre Dumas, som brukte farens militære bravader som stoff til sine storslagne historier da han skapte noen av de mest berømte helter litteraturen har sett.


Skjult bak forfatteren Dumas’ eventyrlige helteskikkelser avsløres en historie enda mer utrolig: Den virkelige helten var sønn av en sort slave, men skulle klatre høyere i den hvite manns verden enn noen mørkhudet mann før ham. Alex Dumas ble født i den franske kolonien Sainte-Domingue (nå Haiti). Moren var sort slave og faren av fransk overklasse. Grunnet guttens usedvanlige evner og gode fysikk tok faren ham med seg til Paris der han som en del av det franske aristokratiet fikk utdannelse i fekting. Fra å være fotsoldat i den franske hæren skjøt hans militære karriere raskt fart, og han endte som revolusjonshærens mest fremgangsrike general – helt til han møtte en usynlig fiende som han ikke kunne beseire, til tross for sin enorme styrke.

Den sorte greven byr på en rik beskrivelse av 1800-tallets Frankrike; et vindu mot et Europa i en avgjørende brytningstid, en idealistisk og multikulturell revolusjonstid der man kjemper for frihet, likhet og brorskap, og der man ennå ikke har gått seg bort i raseteorier. Den underliggende nerven gjennom det hele er like fullt de ubrytelige bånd mellom en far og en sønn.

Til toppen

For en forrykende og fantastisk fortelling
Fredrik Wandrup, Dagbladet

Andre utgaver

The black count
Engelsk Heftet 2014
Den sorte greven
Bokmål Ebok 2014
Den sorte greven
Bokmål Heftet 2015
Anmeldelser Den sorte greven

«For en forrykende og fantastisk fortelling»
Fredrik Wandrup, Dagbladet

«...forrykende historiefortelling.»
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv


«For å kunne fortelle denne historien må Reiss også utlegge den franske revolusjonen og frihetskampen på Haiti, foruten også Napoleons visjoner om verdensherredømme, og alt dette gjør han med stor kraft og overbevisning.»
Time

«Fascinerende (…) en rik og tankevekkende bok.»
New York Times Book Review

«Totalt oppslukende. En fascinerende og nydelig skrevet bok som bringer liv til en av historiens store, men glemte karakterer.»
Simon Sebag Montefiore, forfatter

«Reiss gjør opp for den nærmest kriminelle fortielsen av Alex Dumas (…) Denne makeløse boken står som hans monument.»
Washington Post

Til toppen