Den største forbrytelsen (Innbundet)

ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 313
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205470439
Kategori: Historie
Omtale Den største forbrytelsen
En rystende fortelling om frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen mulig.

Oktober 1942. Under en aksjon for å bringe norske jøder i sikkerhet i Sverige blir en norsk politimann drept. Etter den største politiaksjonen i Norge under krigen skriver justisminister Sverre Riisnæs: "No gjør vi det av med.jødene, og detettertrykkelig."

Men historien starter lenge før. På begynnelsen av 1900-tallet bosetter det unge jødiske ekteparet Braude seg på Grünerløkka. De får fire barn. Et annet sted i Oslo vokser Stian Bech jr. opp. Han er sønn av en antisemittisk høyesterettsadvokat og sliter med å leve opp til farens forventninger. Under krigen skal deres veier krysses.

26. november 1942 står ofre og overgripere ansikt til ansikt. Da føres 532 norske jøder ombord i transportskipet DS Donau. Bare et fåtall skal vende tilbake i live.

Marte Michelet baserer sin fortelling om Holocaust i Norge på moderne forskning og en møysommelig gjennomgang av norske og tyske arkiver. Gjennom historien om familiene Braude og Bech skildres et system som gjorde den største forbrytelsen i norsk historie mulig.

Til toppen

Årets beste sakprosabok!
Guri Hjeltnes, VG

Andre utgaver

Den største forbrytelsen
Bokmål Ebok 2014
Den største forbrytelsen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Den største forbrytelsen
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Marte Michelet:

Anmeldelser Den største forbrytelsen

"Årets beste sakprosabok! I ett sluk leser du debutboken til Marte Michelet om forbrytelsen over alle forbrytelser, tilintetgjørelsen av jødene, velskrevet med kunnskap, klokskap og klo." 
Guri Hjeltnes, VG 

 "... en velskrevet bok som forandrer vårt bilde av det norske Holocaust. Etter mitt skjønn er det årets viktigste bok." 
Marius Wulfsberg, Dagbladet

"I et levende og til tider fremragende språk, skaper hun lys over et lite stykke norsk kulturhistorie som stort sett har ligget i skygge ... Det unike i prosjektet er konstruksjonen, hvordan hun fører de tre hovedhistoriene sammen til et dramatisk crescendo, og hvordan hun klarer å gå tett på personene uten noen gang å miste det store perspektivet. Heller enn å anbefale boken, er det fristende å påby alle å lese den." 
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad 

"Dette er en særdeles viktig bok om den norske Holocausthistorien. Bruddstykker av dette er kjent, men er aldri blitt fortalt i sammenheng. Dessuten skriver Michelet drivende godt. Boken bør bli pensum for alle skoleelever i Norge." 
Berit Aalborg, Vårt Land

"Et viktig verk om det som aldri må glemmes ... Ingen kan lese denne boken uten at det kjennes i hjertet." 
Rune Hallheim, Aftenposten 

"Marte Michelet har skrevet en medrivende menneskebok om Holocaust i Norge ... Marte Michelets store bedrift er at historien hennes belyser hvor mange som medvirket." 
Bo Lidegaard, Dagens Næringsliv og Politiken 

"En fremragende og godt skrevet bok." 
Johan O. Jensen, Adresseavisen

"Marte Michelet makter, tross råskapen i stoffet hun behandler, å utmale to polære familieskjebner i det 20. århundre på en høyst redelig måte. Boka, Den største forbrytelsen, er derfor ikke bare anskuelsesundervisning i ondskap av første klasse, men også sakprosa av aller høyeste kvalitet. Marte Michelets bok har dessuten et fyldig noteapparat, som gjør at den naturlig hører hjemme i pensum på de høyeste lærestedene. Jeg kan ikke annet enn å anbefale denne boken på det sterkeste."
Terje Carlsen, Trønder-Avisa

"Etterrettelig, respektfullt og intelligent om det norske Holocaust."
Frode Johansen Riopelle, Klassekampen

"Bunnsolid om et svik som ikke er til å bære ... Mange kommer til å ønske seg denne boka til jul. Mitt øsnke er at Den største forbrytelsen bare er begynnelsen på et langt forfatterskap." Hege Ulstein, Dagsavisen

"Den største forbrytelsen är en populärvetenskaplig bladvändare från allra första början." Henrik Arnstad, Aftonbladet

"Med 'Den største forbrytelsen' skriver hon in sig bland de stora norska journalisterna. Hennes bok är lysande populärhistoria, pedagogisk, välresearchad och spännande som en thriller." Ulrika Knutson, Expressen

Til toppen