Den tause pasienten (Innbundet)

Forfatter:

Line Gustad Fitzgerald (Oversetter)

Den tause pasienten er først og fremst en sitrende spennende psykologisk thriller som serverer en intrikat drapsgåte. Men i tillegg til at du får overraskelser som får deg til å gispe etter luft, er det også en bok som tar mental helse på dypeste alvor.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Silent Patient
Oversatt av: Fitzgerald, Line Gustad
ISBN/EAN: 9788202598839
Kategori: Krim og spenning og Thriller
Omtale Den tause pasienten

Sitrende spenning fra lukket avdeling


Alicia Berenson har skutt og drept ektemannen, men nekter å snakke. Kan psykiater Theo Faber få den tause pasienten i tale?

Alicia Berenson og mannen Gabriel lever et vellykket liv i London. Hun er en fremadstormende kunstner, han er en tilsvarende ettertraktet motefotograf, og sammen har de en vellykket og skinnende trendy fasade. Men en kveld Gabriel kommer sent hjem blir han brutalt drept, skutt fem ganger i ansiktet. Politiet finner Alicia på åstedet med drapspistolen i hendene, og senere prøver hun å ta sitt eget liv uten å lykkes. Politiet etterforsker saken, men klarer ikke å finne ut av bakgrunnen for det bisarre drapet. Tabloidpressen svermer som fluer rundt den forsidevennlige tragedien, men Alicia sier ikke et ord, hverken om drapskvelden eller noe som helst annet. Det eneste som er åpent for tolkning er bildet hun maler etter drapet. Alicia legges inn på høysikkerhetsavdelingen på den psykiatriske anstalten The Grove, og blir den tause pasienten.


Å få den tause til å snakke
 

Alicias motiv for det brutale drapet på ektemannen forblir en gåte. Men den unge, ambisiøse psykiateren Theo Faber tror han kan nå inn til henne. Han ble selv reddet ut av barndommens traumer av psykiateren Ruth, og sier opp en attraktiv jobb for å begynne hos The Grove. Han drar ikke dit for karrierens skyld, for The Grove er innen fagmiljøene kjent som et synkende skip, men Theo er desperat etter å komme nærmere Alicia Berenson.

Etter at Alicia ble lagt inn, har avisene gitt den unge kunstneren en status et sted mellom mysterium og legende, prisen på maleriene hennes har skutt i været, og Theo er overbevist om at han kan hjelpe henne. Om han klarer det, vil han også redde The Groves fremtid, så han får mye albuerom av professor Diomedes og sykehusledelsen. Det virker som en vinn-vinn-situasjon for Theo og sykehuset, men det viser seg fort at det skjuler seg vikarierende motiver bak hver eneste dør på sykehuset. Kommer Alicia noensinne til å prate om hva som skjedde?

Det beste fra lukket avdeling
Den tause pasienten er først og fremst en sitrende spennende psykologisk thriller som serverer en intrikat drapsgåte. Men i tillegg til at du får overraskelser som får deg til å gispe etter luft, er det også en bok som tar mental helse på dypeste alvor. Portrettene av pasientene på The Grove, enten det er Alicia eller de andre tvangsinnlagte, er troverdige og komplekse, samtidig som Michaelides på smart vis bruker institusjonen som deltaker i historien. Theo Fabers jakt på sannheten om hva som skjedde, brettes ut på en måte som gjør Den tause pasienten nesten umulig å legge fra seg, men som bonus får vi lesere en av de beste fortellingene fra lukket avdeling siden Jack Nicholson herjet i klassikeren Gjøkeredet.

Briljant skrudd sammen
Det er likevel en annen roman som må nevnes i forbindelse med Alex Michaelides’ glimrende bok. Helt siden Gillian Flynn rystet bokmarkedet med Flink pike, har forfattere, forlag og lesere lett etter bøker som kan gi oss den samme skjellsettende leseropplevelsen. Mange har prøvd, noen få har nesten klart det, men ingen har kommet så nær som Den tause pasienten. Historien om Alicia Berenson på lukket avdeling er så briljant skrudd sammen og overraskende fortalt at du er garantert gåsehud når du skjønner hva Alex Michaelides egentlig skriver om. Gled deg.

Av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Dette er rent gull!
Elin Brend Bjørhei, VG

Andre utgaver

Den tause pasienten
Bokmål Ebok 2020
Den tause pasienten
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Anmeldelser Den tause pasienten

Dette er rent gull!
Elin Brend Bjørhei, VG (terningkast 6)

«Den beste psykologiske thrilleren siden Gone Girl og Piken på toget
Aslak Nore, Aftenposten A-magasinet

Smart, oppfinnsom og sjokkerende lesning.
The Times

Til toppen