Dette burde skrives i nåtid (Innbundet)

Forfatter:

, Trude Marstein (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 153
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
Originaltittel: Dette burde skrives i nutid
Oversatt av: Marstein, Trude
ISBN/EAN: 9788249508693
Kategori: Romaner
Omtale Dette burde skrives i nåtid
Søvnløs ungdom

Lavmælt og dirrende skildring av et ungt kvinneliv.

Dorte leier hybel like ved togstasjonen i Glumsø utenfor København. Beliggenheten gjør det lettt å pendle inn til hovedstaden, hvor foreldrene tror hun studerer, men det blir liksom ikke noe av. I stedet virrer hun rundt på bruktbutikker og kafeer. Det er ikke bare i København hun driver retningsløst omkring. Hele livet hennes er som en plastpose i vinden. Hun snur døgnet på hodet, spiser kaker i stedet for middag. Hun prøver å skrive, men har ikke fått til mer enn noen festsanger. Hun har selvfølgelig sine guttehistorier, hun og, men det er noe tilfeldig med dem. Hun er utro mot kjæresten, uten at hun går inn på hvorfor. Det bare skjer. Når forholdet tar slutt, innleder hun et hemmelig forhold med naboen. Det bare skjer.

I det stille

Det er hverdagens stille desperasjon Helle Helle skriver om, på sin lavmælte, indirekte, til tider absurd komiske måte:

«Da jeg skulle tilberede pannekakene, virket ikke ovnen. Knappen lyste, men ovnen var like kald. Jeg hadde ikke noen stekepanne ennå, så jeg varmet pannekakene i en gryte. De ble våte og brente samtidig.»

Mens Dorte forteller om en nummen tilværelse uten fokus, uten opplevelse av mening, uten en fornemmelse av at livet hennes er viktig for henne, fylles teksten med stadig større hull, som minefelt hun må trippe utenom. Pannekaker, klesvask og toget som dundrer forbi leiligheten om kvelden er enkle, konkrete størrelser. Det vanskelige, opprivende livet – sex, psykiske problemer, abort – blir forvist ned under overflaten, hvorfra det innbitt bobler opp i røpende, små bisetninger.

Tekst og liv

Med tittelen Dette burde skrives i nåtid flagger Helle Helle umiddelbart språkets og skriftens sentrale plass i denne fortreffelige, lille romanen. Forholdet mellom avstand og innsikt. Alt som burde skrives, men som ikke blir det. Hvor langt språket rekker, hva tekster kan formidle. En dag sitter Dorte på kafe med diktervennen Hase, og hans navnløse venninne. Venninnen har sterke meninger om litteratur. Dorte liker henne ikke. Hun virker så glatt. Hun legger ut. «Det er så mye som høres flott ut, det er så mye man kan ta med. Man kan ta med alt. Men det må være en grunn. Enhver idiot kan innføre en morsom liten mann med hatt i teksten.» Dorte er ikke enig. Av og til skjer jo ting bare. «Men,» innvender venninnen, «det er bare i virkeligheten. Og nå snakker vi jo faktisk om tekster.»
  

«Dronningen av dansk samtidslitteratur er tilbake med minimalisme som dundrer [...] Helle suger også denne gangen leseren inn i et trangt univers, gjennom side etter side, i det man kanskje kunne kalle en økonomisk underrapporterende fortelling med maksimal effekt.» Mari Nymoen Nilsen, VG (terningkast seks)

«Denne damen bør få en pris. Enklere – og bedre – kan det ikke gjøres.» Cathrine Krøger, Dagbladet

«Det er lett å fryde seg over eksistensiell hverdagsdramatikk når den er så godt fremstilt.» Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Uten at man helt vet hvordan det skjer, og dermed på desto mer fascinerende vis, drar Helle Helle leseren inn i Dortes lille, akvariumslignende univers. [...] Helle Helles roman sier mye, mest gjennom det den ikke sier. Den fortjener mange lesere.» Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen 

«Danske Helle Helle har fått mye ros for romaner som Rødby - Puttgarden og Ned til hundene. Hennes nyeste, Dette burde skrives i nåtid, holder samme høye nivå [...] Tekstens kraft bor i det usagte – det er som å lese en novelle som løper i romanens hele lengde. Dette burde skrives i nåtid er en roman som hekter deg fast fra første setning. Den drøyer en stund med å slippe det taket.» Leif Ekle, NRK 

«Å skildre kommunikasjonssvikt, ensomhet og tomhetsfølelse i skandinavisk litteratur i dag, krever kanskje mer enn på flere tiår. [...] Helle Helle er en av dem som får det til.» Ane Nydal, Morgenbladet

«Et lite mesterstykke om helt vanlige mennesker. [...] Helle Helle beskriver menneskene sine i en prosa så egenartet, så sår, så øm. [...] Hver eneste setning er bearbeidet og finpusset ned til minste detalj. [...] Hun tar oss på kornet.» Torbjørn Trysnes, Fædrelandsvennen (terningkast fem)

«[En] selvskreven kandidat til neste Nordisk råds litteraturpris.» Nanna Goul, Weekendavisen

«[…] hylende morsomt, kjærlig og dødsalvorlig.» Mai Misfeldt, Berlingske Tidende

«[En] fremragende roman, nok et slankt og nonchalant mesterverk fra Helle Helles hånd.» Tue Andersen Nexø, Information

Til toppen

Andre utgaver

Dette burde skrives i nåtid
Bokmål Heftet 2013

Flere bøker av Helle Helle: