Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet av Terje Flisen (Ebok)
Ebok

Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet (Ebok)

regjeringen Nygaardsvolds informasjonskrig 1940

Forfatter:

Ingen angrerett. Umiddelbart tilgjengelig i Tanum e-bok leseapp eller på Min side. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag     Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2015
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filformat: EPUB
Forlag: Apogeum Forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292716069
Kategori: Historie
Omtale: Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet
«Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet. Regjeringen Nygaardsvolds informasjonskrig 1940» forteller om innsatsen til pressefolk og medarbeidere fra Norsk Rikskringkasting under felttoget i Norge. De førte «krig uten våpen» mot de tyske inntrengerne, slik Sigurd Evensmo uttrykte det i et dagboksnotat. Også mange som ikke hadde pressebakgrunn deltok i informasjonskrigen.

Ferden med konge og regjering gikk på veier i oppløsning, ofte under tysk bombardement, fra Østlandet via Nordvestlandet til Nord-Norge i begynnelsen av mai.

Regjeringen Nygaardsvold var dårlig forberedt på informasjonskrigen. Men da kapitulasjonen kom i juni 1940, var den sivile og militære informasjonsvirksomheten relativt godt organisert, etter retningslinjer som ble trukket opp under et møte på Lesjaverk 14. april.

Nyhetsredaktør i Arbeiderbladet, Olav Larssen, trengte ikke lang betenkningstid da nyheten om tyskernes invasjon kom. Skjebnen til kolleger i sosialistisk presse i Tyskland, Østerrike og Tsjekkoslovakia var godt kjent. «Hele vår frie, lykkelige tilværelse var truet,» konstaterte Larssen.

Arbeiderbladets redaktør Martin Tranmæl, Olav Larssen og en rekke av medarbeiderne i regjeringsorganet og Arbeidernes Pressekontor forlot Oslo 9. april. Kursen ble satt mot Hamar.

Per Bratland, redaktør av Arbeiderbladets ukebilag Lørdagskvelden, fotograferte kongen og kronprinsen i Molde 28. april 1940. Bratland og Arbeiderbladet-kollega Hans Amundsen ankom Stockholm 10. mai med fotografiet og mye stoff om tyskernes illdåder i Norge. Lite kom på trykk etter pressekonferansen i den norske Stockholmslegasjonen. Svenske myndigheters holdning til den norske informasjonskrigen er et av temaene som belyses i boken.

Kjøpere av e-bokversjonen får gratis tilgang til nettversjonen, som byr på mange eksterne lenker/referanser, blant annet til NRKs radioarkiv. Se «Informasjonskrig, informasjonshunger 1940-1945»: www.aktuellna.no.

Til toppen