Dramaet på Hustadvika (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 215
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202246020
Kategori: Historie
Omtale Dramaet på Hustadvika

Tidlig i april 1938 gikk damperen "Rokta" med en besetning på tolv mann på grunn i de beryktede Gallerskjærene utenfor romsdalskysten. Vindstyrken ble målt til nordost storm med orkan i kastene. En uhyre vanskelig og dristig redningsaksjon ble satt i gang, og seks mann ble reddet.

Arnfinn Haga har snakket med en av maskinistene som stod om bord på "Rokta", med en fra mannskapet på redningsskøyta og en lærer som var med på en annen båt. Han støtter seg ellers til ulike kilder, blant annet sjøforklaringen som ble holdt i Bergen Tinghus 25. april 1938.

Bergingen av mannskapet på "Rokta" er en av de mest dramatiske i norsk kysthistorie. Det er en beretning om et tragisk forlis, ettersom halve besetningen satte livet til. Men samtidig er den et vitnemål om folks vågemot og vilje til innsats når det røyner på.

Arnfinn Haga er først og fremst kjent for sine bøker om norsk motstandskamp under den tyske okkupasjonen 1940-45.

Med Dramaet på Hustadvika skifter han tema, og forteller denne gangen om sjøfolk og redningsmannskaper som ikke viker tilbake for å sette sitt eget liv på spill i kampen for å redde andres.

I 2003 ble Arnfinn Haga tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sine bøker om nordmenn i krig.

Til toppen