Drømmepalasset (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 68
Forlag: Cinerama
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788230343302
Kategori: Foto og film
Omtale Drømmepalasset
Når Frogner kino i Oslo gjenoppstår i sin fordums prakt fra 1926 er det en kulturhistorisk begivenhet. Et av våre mest særpregede kinobygg kan igjen åpen dørene til hovedstadens kinogjengere, og lokalmiljøet får tilbake et av sine mest ikoniske bygg. Med denne boken ønsker forfatter Kjetil Lismoen å beskrive hva som gjør nettopp denne kinoen så spesiell som et samlende drømmepalass i nær 90 år.

Et typisk trekk ved enkelte stumfilmkinoer på 1920-tallet var at de ble utformet som overdådige drømmepalasser med utsmykninger som skulle måle seg med skyggene på lerretet som var større enn livet selv. Det gav dem etter hvert tilnavnet atmosfæriske kinoer, og Frogner er den eneste gjenværende i sitt slag i Norden.

I fortellingen om kinoen har forfatteren flettet inn kinopublikummets minner fra den gjennom flere generasjoner. Hvilke filmer gjorde inntrykk, hvilke historier kan de fortelle om kinoen? For mange var kinobesøk et ukentlig rituale der de ikke bare drømte seg bort, men der de fikk nyheter om verden utenfor, kunne ha stevnemøte med kjæresten og oppleve noe sammen med venner og familie. Filmhistoriens store klassikere ble vist her: fra Tatt av vinden og Singin' in the rain til Cinema Paradiso.

Som alle disse kildene vil vitne om, er fortellingen om Frogner kino fortellingen om oss selv, om våre drømmer, om alt vi i noen mannsaldre projiserte inn i kinomørket. Men den gjenspeiler også to menns drømmer; først arkitekt Lars Backer, som tegnet den originale Frogner kino som sto ferdig i 1926, og senere Jan Vardøen som i 2017 bestemte seg for å gjenskape Backers visjon når han nå skal lose kinoen inn i en ny tid.

Kjetil Lismoen er redaktør, kritiker og forfatter.

Til toppen

Flere bøker av Kjetil Lismoen:

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: