Dublinere (Innbundet)

Serie: Gyldendal klassiker 

Forfatter:

Olav Angell (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2004
Antall sider: 229
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Dubliners
Oversatt av: Angell, Olav
Serie:
ISBN/EAN: 9788205331761
Kategori: Romaner
Omtale Dublinere
Liv og død i Dublin

En av verdenslitteraturens beste novellesamlinger, fra en av det 20. århundrets viktigste forfattere: Dublinere er en bok som må leses.

Da James Joyce ga ut novellesamlingen Dublinere i 1914, hadde han et enkelt mål: Boken skulle være et blankpusset speil hvor byens innbyggere kunne se seg selv tydelig og uten omsvøp. Det var ikke et spesielt vakkert syn. Joyces Dublin er en by i forråtnelse, en studie i brunt og grått, et illeluktende sted bebodd av menn med kjøttfargete ansikter og kvinner lenket til kjøkkenbenken, hvor hele befolkningen lider av forskjellige former for lammelse. Politisk og religiøst hykleri er overalt, mens utroskap, vold i hjemmet og forvridd seksualitet blir behandlet med en åpenhet som i sin tid gjorde det vanskelig for Joyce å få gitt ut boken, da forleggere og boktrykkere var redde for å bli stilt for retten.

Poesi og realisme
Joyce skulle senere bli kjent som en av de mest radikale fornyerne av romanformen med modernistiske eksperimenter som Ulysses og Finnegan’s Wake, men Dublinere er preget av en detaljert realisme som like fullt utviser en velutviklet poetisk teft, og det klare, vurderende blikket avveies av en sjelden innlevelsesevne: De forskjellige hovedpersonenes indre liv er alltid med på å forme fortellerstemmen, slik at vi uten et eneste overflødig ord kommer langt inn under huden på dem.

Selv om Dublinere er strengt kritisk til sitt miljø, og til tider både brutal og beskt ironisk, er den ikke kald eller hånlig. Det finnes også kjærlighet her, særlig i den avsluttende novellen, ’De døde’, føyet til samlingen av Joyce nettopp for å gi samlingen litt mer lys og varme, og allment regnet som en av sjangerens absolutte mesterverk, uansett land eller århundre. Skildringen av et borgerlig middagsselskap, hvor den pretensiøse, men usikre Gabriel Conroy for første gang får høre sin kone fortelle historien om Michael Fury, hennes ungdoms store kjærlighet, er et utsøkt stykke vakker melankoli – en perfekt novelle, og pensum for alle litteraturinteresserte.

En helhet av bruddstykker
Dublinere er ikke bare en samling noveller, men en nøye uttenkt helhet, preget
av tematisk harmoni og en bølgende følelsesmessig kurve som når sitt klimaks i ’De døde’. Samlingen vier omtrent like mye oppmerksomhet til barndom, ungdom, voksent liv og til det offentlige liv, for gjennom novellens bevisst begrensete perspektiv å skape et helhetlig inntrykk av livet i Dublin, på tvers av samfunnslag, kjønn og alder. Motiver og temaer går igjen, uten at samlingen noen gang fortoner seg som monoton eller ensporet. Hver novelle står støtt på egne ben: Sterke, varierte historier, med levende skildringer og et persongalleri som etser seg fast i hukommelsen.

Til toppen

Andre utgaver

Dublinere
Bokmål Ebok 2011

Flere bøker av James Joyce:

Bøker i serien