En kvinneskjebne i Camilla Colletts tid (Innbundet)

Frederikke Danielssens dagbok 1867-1868

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 176
Forlag: Bodoni
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788271288259
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale En kvinneskjebne i Camilla Colletts tid
Fredrikke Danielssen var overlege Daniel Cornelius Danielssens eldste datter og ble født 26. april 1840 da faren nettopp var tiltrådt som lege ved St. Jørgens Hospital i Bergen.

Fredrikke fikk ikke et langt liv. Hun døde 29 år gammel den 26. august 1869 av datidens svøpe, lungetuberkulosen. Dette skjedde vel et år etter hjemkomsten fra en 10 måneders dannelsesreise til Paris, fra august 1867 til mai 1868. Da overlege Danielssens gamle skrivebord ble gjenfunnet på et av Bergens Museums mange loft våren 2011, kom Fredrikkes dagbok fra Paris for dagen som det eneste fra familien som faren hadde tatt vare på.

Gjennom dagboken trer Fredrikke frem som en reflekterende ung kvinne i møte med den europeiske kulturen slik hun opplevde den i Paris. Dagbokens form er unik på mange måter, ofte skrevet i telegramstil, i andre situasjoner så velskrevet at leseren selv i dag føler seg på vandring i Paris' gater og severdigheter. Dagboken gir også et levende bilde av dagliglivet i pensjonatet, med faste og tilfeldige gjester i alle aldre og fra mange nasjoner, deriblant en måneds tid også den norske forfatterinnen Camilla Collett.

I dag, nesten 150 år senere gir denne dagboken oss et autentisk og sjeldent nyansert innblikk i en norsk kvinnes skjebne på 1860-tallet, vel et tiår etter at Camilla Colletts ga ut sin brannfakkel, Amtmandens Døttre.

Denne lille boken gir et riss av Fredrikkes historie på bakgrunn av dagboken og farens brevsamling og søker å plassere henne i Camilla Colletts bilde av datidens embetsstands-døtre, som en prototyp eller en kontrast.

Til toppen

Flere bøker av Karen B. Helle: