Endestasjon Auschwitz (Innbundet)

min historie fra innsiden av leiren

Forfatter:

Guro Dimmen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 261
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Eindstation Auschwitz
Oversatt av: Dimmen, Guro
ISBN/EAN: 9788205533523
Kategori: Historie
Omtale Endestasjon Auschwitz
Unik utgivelse - skrevet i leiren av én som overlevde.

I 1943 ble den den unge jødiske legen Eddy de Wind sendt til Auschwitz sammen med sin kone Friedel. Der kom de seg gjennom de brutale utvelgelsesprosessene og ble satt i arbeid. Iblant fikk Eddy og Friedel stukket hilsener til hverandre gjennom gjerdet, eller sneket seg unna for en rask omfavnelse. Men først og fremst var hver dag og hver time en kamp for å overleve.
Da krigen gikk mot slutten og russerne rykket stadig nærmere, rømte de gjenværende nazistene og tok en rekke fanger med seg - deriblant Friedel. Eddy gjemte seg under en haug klær og ble igjen i Auschwitz. Han fant en notatbok og en penn, og begynte å skrive om hva han hadde vært gjennom.
Endestasjon Auschwitz ble opprinnelig publisert i Nederland i 1946, og for første gang lansert internasjonalt i 2020 i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen av leiren. Boken gir et nærgående og autentisk bilde av hvordan det var å leve i Auschwitz. Samtidig er den en tidløs fortelling om at det finnes håp selv når alt virker som mørkest.
«Jeg lærte så mye av denne modige mannen. For meg er dette det ultimate Holocaust-vitnesbyrdet.» Heather Morris, forfatter av Tatovøren i Auschwitz
«'Endestasjon Auschwitz' er den eneste boken som er skrevet i utryddelsesleiren. Den har universell verdi og er i klasse med Anne Franks dagbok.» Flemming Østergaard, Jyllandsposten

Til toppen

En liten bok med en stor historie om ondskap. 'Endestasjon Auschwitz' sitter i leseren, lenge.
Guri Hjeltnes, VG

Andre utgaver

Endestasjon Auschwitz
Bokmål Ebok 2020
Endestasjon Auschwitz
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Endestasjon Auschwitz
Bokmål Heftet 2020
Anmeldelser Endestasjon Auschwitz

Endestasjon Auschwitz er en skjult bokskatt
Denne øyenvitneskildringen fortjener mange lesere. Man får lyst til å lese den om igjen, og den gir deg lyst til å lese og lære enda mer om krigen.
Mari Grydeland, Aftenposten
 

«Endestasjon Auschwitz sitter i leseren, lenge.»
Guri Hjeltnes, VG (terningkast 5)
 

«Eddy de Wind døde i 1971. Når boken hans nå utgis igjen, er det også oppfyllelsen av hans ønske som uttrykkes i slutten av denne enestående beretningen: «Jeg må holde meg i live for å kunne fortelle om dette, fortelle alle om det, overbevise folk om at det er sant ...»
Arne Dvergsdal, Dagbladet (terningkast 5)
 

«En innsiktsfull og gruoppvekkende historie om fornedrelsene fangene ble utsatt for.»
Torgeir E. Sæveraas, Klassekampen
 

«Endestasjon Auschwitz er den eneste boken som er skrevet i utryddelsesleiren. Den har universell verdi og er i klasse med Anne Franks dagbok.»
Flemming Østergaard, Jyllandsposten

Til toppen