Fallvann (Innbundet)

Forfatter:

Erik Krogstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 277
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
Originaltittel: Fallvatten
Oversatt av: Krogstad, Erik
ISBN/EAN: 9788249511099
Kategori: Romaner
Omtale Fallvann
Når katastrofen rammer

Da Mikael Niemi ga ut Populærmusikk fra Vittula i 2000 fikk han sitt definitive gjennombrudd som forfatter. Både treffene, sarkastisk, morsom og bitende var noen av adjektivene som haglet over Niemis usedvanlige oppvekstroman. Han ble tildelt Augustprisen i Sverige, og han ble innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris. Med Fallvann tar Niemi et nytt litterært steg. Han er tilbake med en bred og dramatisk fortelling fra det nordlige Sverige, men denne gangen er det mørkt. Det er dystert og det er katastrofen som nærmer seg åndeløst.

Likevel beholder Niemi sin umiskjennelige varme og humor. Hva gjør for eksempel selvmordskandidaten når katastrofen rammer og han stirrer døden i hvitøyet? Jo, han gjør alt han kan for å overleve og blir samtidig redningsmann for mange.
Denne høsten har det regnet uten opphold, og hele Nord-Sverige er gjennomtrukket av vann. Det er her ved Lulevassdraget strekker seg inn mot norskegrensen at kraftverkenes store vannmagasiner ligger på rad. Nede ved kysten ligger byene.
En dag hender det som aldri skal skje. En liten sprekk i et damanlegg utvides, demningen brister og en katastrofe er under utvikling. En grå vegg av vann reiser seg, flodbølgen velter fram og skal én vei – ned mot byen.

Dette er den dramatiske rammen for Niemis helt spesielle blikk for det pussige og sære hos folk. Ikke nødvendigvis de dårlige sidene, men det rare og uventede som oppstår hos mennesket når det er presset. Han evner å få fram den tragikomiske situasjonen, og beholder hele veien nennsomt både personenes sterke og svake sider. For personene i Niemis univers opptrer ikke nødvendigvis som man forventer, noe som kanskje er tilfelle for mange når man befinner seg et sted der døden er neste steg?  Som Marta Norheim sier i NRK P2: « … etter kvart som det ekstreme vert det normale- i alle fall for den tørre, varme romanlesaren- er det dette spørsmålet som held fast interessa heilt fram: Kva bur i folk? Niemi byr på overraskingar.»

God lesing!

Til toppen

En heidundrende spennende roman

VG

Andre utgaver

Fallvann
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
Fallvann
Bokmål Ebok 2013
Fallvann
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Mikael Niemi:

Anmeldelser Fallvann

"Niemi lykkes i å veve sammen refleksjoner om menneskelig ødeleggelse og intense øyeblikk av lyrisk og emosjonell skjønnhet. … Slik lar Niemi det visjonære og det hverdagslige blandes, noe nytt kommer fram i vekslingene mellom det komiske og det storslagne. Uten å gå inn på om dette faktisk er Niemis beste bok må jeg slå fast at Fallvann er en ubønnhørlig, mektig, dyp spenningsroman som jeg helhjertet vil anbefale."
Västerbottens-kuriren

 

"Oh my God-øyeblikkene er ikke bare mange, de kommer dessuten akkurat så tett som man kan ønske seg i en skikkelig katastrofefilm. … det sivilisasjonskritiske Naturens hevn-temaet håndteres med bravur, de apokalyptiske scenene fra et evakuert Luleå med tilkorkete utfartsveier kunne Cormac McCarthy ha vært stolt over"
Expressen

 

"vellykket, morsom og skikkelig gjennomført … Luleelvens hysteriske ferd gjennom landskapet – hvordan den lyder, hvordan den kjennes og hvor truende den er – det er fantastisk godt skrevet."
Sveriges Radio Kulturnytt

 

"en skikkelig slukebok. … Dessuten tar Fallvann opp noe som ikke mange actionhistorier gjør – de eksistensielle spørsmålene. Hva er egentlig viktig i livet?"
Upsala nye tidning

 

"Det er fantastiske trekk i Fallvann. Her er den Mikael Niemi tilbake som forførte lesere og kritikere med Populærmusikk fra Vittula, romanen han år 2000 fikk Augustprisen for."
Dalarnas tidning

 

"om tematikken er ganske annerledes mørk i denne nyeste romanen til Mikael Niemi, er han lett gjenkjennelig i sitt vitale språk, skarpe observasjoner og vekslingen mellom det tragiske og det komiske ... det hele dempet og nøkternt beskrevet, og likevel skremmende troverdig ... Niemi har et skarpt øye for situasjonskomikk, som i denne romanen blir til situasjonstragikk ... en svært spennende roman ... Niemi får vist at han er en forfatter som langt på vei behersker også den store dramatikken, på sin egen originale måte"
Turid Larsen, Dagsavisen

 

"Den høgst lesverdige katastroferomanen har likevel noko umiskjenneleg niemisk ved seg. Forfattaren har eit spesielt blikk for dei pussige, sære sidene ved folk ... høg underhaldningsverdi ... Kva bur i folk? Niemi byr på overraskingar"
MARTA NORHEIM, NRK P2

 

"en heidundrende spennende roman. Leseren blir billedlig talt revet med i fortellingen, som veksler mellom flere personers opplevelser denne katastrofale høstdagen i Nord-Sverige ... Langt fra alle delhistoriene ender lykkelig ... men alle har det til felles at de engasjerer. Intensiteten er høy hele veien ... som den stilbevisste forfatteren Niemi er, sørger han for å legge inn noen infernalske dreininger helt mot slutten. Anbefales alle litterære spenningssøkere, med eller uten vannskrekk"
SINDRE HOVDENAKK, VG

 

"Årets roman fra Mikael Niemi er full av gripende historier og sakte utbrettet action. Livet står på spill. Hva gjør menneskene da? ... Niemi skriver godt. Selvsagt gjør han det ...svært fengende og underholdende ... en pageturner"
VIDAR KVALSHAUG, AFTENPOSTEN

 

"Mikael Niemi kombinerer innsikt i menneskesinnet med vemod og thrillertakter i sin nyeste roman ... Niemi er mesterlig i sin fremstilling av kraften til vannmassene som slippes løs og ruller over landskapet. Og handlingen åpner også for mulighetene til å konstruere en nesten uendelig rekke cliff-hangers. Ved slutten av hvert kapittel oppstår en ny burlesk og livsfarlig situasjon, og leseren blar svett videre ... Oversetter Erik Krogstad har gitt boken en stødig og troverdig norsk språkdrakt"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV

 

"optimistisk og sjarmerende om menneskets iboende godhet i nødens stund ... en lett absurd blanding av jordnære typer fra rurale strøk plassert i scener som ligner på amerikanske actionfilmer. Miksen er fornøyelig, og den fungerer aldeles utmerket ... boken etterlater leseren i et håp om at heltene vil være i flertall, også når andre demninger brister"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE

 

"Niemi beviser her at han både er en dyktig historieforteller og teknisk sett en eksemplarisk romanforfatter ... spenningen stiger fra side til side, og cliffhangerne gjør at mange sannsynligvis vil ha problemer med å legge fra seg boka"
JON ØYSTEIN FLINK, KLASSEKAMPEN

 

"Vi følger mennesker som finner fram kjempekrefter de ikke visste de hadde ... Midt oppe i håpløsheten finner forfatteren også plass for nesten absurde, tragikomiske innslag ... Boka er også et eksempel på hvordan en rystende hendelse kan beskrives på en vakker og poetisk måte ... En siste advarsel til leserne. Ikke start å lese denne boka en kveld du har mye annet å gjøre. Den er veldig vanskelig å legge fra seg."
JON ÅGE FISKUM, TRØNDER-AVISA

 

"eit intenst, spennande og medrivande drama frå Nord-Sveriges glesbygd ... Det er skrive fram med enorm kraft og intensitet og i eit tempo som underbyggjer handlinga: spektakulær og detaljfokusert, rå og direkte, actionfylt og med raske sceneskifte og korte kapittel ... etterpå er ikkje verda den same for dei som greier seg. Kanskje heller ikkje for lesaren som i nokre timar har vore igjennom ein språkleg sentrifuge ein sjeldan opplever."
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID

 

 

Til toppen

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: