Femmila (Innbundet)

skisportens manndomsprøve

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 542
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205454521
Kategori: Vintersport
Omtale Femmila
Endelig: de lange linjene om femmilas historie, fra den gangen løperne gikk med ei sild på innerlomma, klar til å smøres utover skiene om det skulle glippe, til dagens heseblesende fellesstarter.

7. februar 1888 ble historiens første femmil arrangert. På startstreken i Holmenkollen sto flere løpere som hadde røkt pipe for å utvide lungene. Vinneren, Torjus Hemmestveit, innkasserte gull til en verdi av 400 kroner.
Storheter som Thorleif Haug, Matti Koskenkorva, Thomas Wassberg og Petter Northug jr. hører naturlig hjemme i femmilas historie. Men vel så mye handler femmila om sliterne fra landsbygda, de som til daglig svingte øksa i dype skoger. Der andre så dypsnø og uframkommelighet, så de et levebrød, der de slet seg titalls mil frem og tilbake til renn, med håp om å vinne solide premier.
For å vinne krevdes langt mer enn spreke utøvere. Innfallsvinklene varierte. Svenskene sverget til tre meter lange ski, finnene til løse bindinger, nordmenn trivdes best i kupert terreng. Og mens noen puttet sild på innerlomma, klar til å smøres utover om skiene skulle begynne å glippe, valgte andre revefett, fløte og honning.
Med sprudlende fortellerglede trekker Thor Gotaas de lange linjene om femmilas fascinerende historie helt frem til i dag.

Til toppen

Flere bøker av Thor Gotaas:

Anmeldelser av Femmila
​"Milslukerens bibel" 
Tom Stalsberg, Dagbladet

"Femmil uten sprekk ...  Jeg har bladd, jeg har lest, jeg har humret og ledd så tårene har trillet gjennom 543 sider ... Gotaas skriver som han snakker; entusiastisk, humørfylt og drivende godt ... Boka er en femmil-lang leserfest uten antydning til sprekk eller glipptak underveis." 
Rune Hagen, Østlendingen

" ... en av årets åpenbare bokvinnere."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Til toppen