Før plogen din over de dødes knokler av Olga Tokarczuk (Ebok)
Ebok

Før plogen din over de dødes knokler (Ebok)

Forfatter:

Julia Wiedlocha (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2019
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.25 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Prowadż swój pług przez kosci umarłych
Oversatt av: Wiedlocha, Julia
ISBN/EAN: 9788205520721
Kategori: Romaner , Romaner og Skjønnlitteratur
Omtale Før plogen din over de dødes knokler
Særegen roman av Olga Tokarczuk, vinner av Man Booker International Prize 2018.
I en øde polsk landsby finner engelsklæreren og amatørastrologen Janina Duszejko naboen sin død på gulvet i hans hjem. Omstendighetene rundt dødsfallet er mystiske, og Janina legger merke til at det står flere hjorter utenfor vinduet. Kan dyrene ha hatt noe med dødsfallet å gjøre? Når flere landsbyboere blir funnet døde, alle tilknyttet den lokale jaktklubben, engasjerer Janina seg i etterforskningen. Det er det ikke alle som er like begeistret for.

Olga Tokarczuk, vinneren av Man Booker International 2018, har skrevet en helt særegen roman. Før plogen din over de dødes knokler er en mørk feministisk komedie, en eksistensiell fabel, en hyllest til poeten William Blake og et mordmysterium.

Til toppen

En opp visning i fabulerende skrivekunst, en kunstnerisk triumf med innlevelse og, ikke minst, innblikk i en eksentrisk eksistens.
Fartein Horgar, Adresseavisen 

Flere bøker av Olga Tokarczuk:

Anmeldelser Før plogen din over de dødes knokler

«Den er en økologisk roman, et forsvarsskrift for dyra og alt liv som bare lever, hinsides menneskers uvettige hersker- og jaktlyst; det er en roman mot religiøst bigotteri; og det er en roman som skildrer de golde viddene mellom de manges, hele samfunns, påståtte verdier og livet som det en gang leves; en roman mot ethvert hykleri.»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad​ (terningkast 5)

«En opp visning i fabulerende skrivekunst, en kunstnerisk triumf med innlevelse og, ikke minst, innblikk i en eksentrisk eksistens.»
Fartein Horgar, Adresseavisen (terningkast 5)​

«Urovekkende prisvinner.»
Valerie Kubens, Fædrelandsvennen (terningkast 5)

«Gløym alle idear du måtte ha om korleis ein Nobelpris-vinnar skal skrive; den nyaste romanen av polske Olga Tokarczuk er noko heilt anna... Ho leverer denne blandinga av kvardag og ville historier, assosiasjonar og observasjonar, heile tida med salt humor og eit skeivt flir.»
Marta Norheim, NRK

«I en samtid der menneskets intellektuelle overmot ofte kommer til uttrykk i form av forenklende tanker om natur- og menneskeverd, er en slik ekspansiv og fri litteratur en kjærkommen og virksom motgift.»
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«Med Janina har Olga Tokarczuk skapt en romanfigur som i praksis utfører det virkelig god litteratur kan gjøre: se hva som helst — og si hva som helst.»
Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Tokarczuk alt dette] saman til ei spenstig, annleis og tankevekkjande forteljing om ei polsk landsbygd der konvensjonar, gamle tradisjonar og hykleri set grensene for kva ein kan og ikkje kan.»
Oddmund Hagen, Dag og Tid

«Fabelaktig fyrverkeri av en fortelling. Den polske Nobelprisvinneren i litteratur leverer en roman der naturen får sin hevn over menneskene i en intelligent og velskreven kritikk av det moderne vesten.»
Eskil Skjeldal, Vårt Land

«Olga Tokarczuk er Nobelprisvinneren for deg. Fra de siste ti årene stikker hun og Alice Munro seg ut, enda de er vidt forskjellige. Begge våger dette, å rydde bort det som måtte finnes av litterært jåleri og i vår naturalistiske fiksjonstradisjon er dette blitt et heders(be)grep i seg selv.»
Vidar Kvalshaug, BOK365

«Om det er et trolsk og magisk romanunivers Tokarczuk maner frem, forblir det likefullt rotfestet i en kritisk og kommenterende samfunnsbevissthet; de språklige og fortellerkunstneriske sprangene blir aldri redusert til gjøglende effektmakeri. Resultatet er rett og slett verdenslitteratur: en roman der det etiske og det estetiske ikke konkurrerer om forrang, men snarere utfyller og beriker hverandre.»
Leif Bull, Bokvennen Litterær Avis

«Olga Tokarczuk briljerer med originale skildringer av mennesker og miljø, av natur og dyr og sanseopplevelser... Tokarczuks spennende mordgåte viser at nobelprisvinnere absolutt ikke trenger være tunge og kjedelige.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Tokarczuks språk fascinerer, pirrer og setter fantasien i gang ... I Før plogen din over de dødes knikler kan man knapt lese mer enn noen sider uten å sbuble over en setning som er så god, vakker eller oppsiktsvekkende at du må stoppe opp et øyeblikk.»
Geir Bergersen Huse, Under Dusken

«Boka er en forbløffende miks av thriller, komedie og politisk avhandling, skrevet av en kvinne som kombinerer en enestående intelligens med anarkistisk fornuft.»
The Guardian

«En av få europeiske signalforfattere de siste tjuefem årene.»
The Economist

«Aspekter av mørk fantasi gjennomsyrer Olga Tokarczuks dystert komiske fortelling om død og hevn, som utspiller seg på et avsides, skogkledd platå på grensen mellom to verdener, med et galleri av intelligente dyr, spøkelsesaktige ånder, stjernepåvirkning og mennesker som ligner troll, hekser, kjemper og nisser … En elegant omveltende roman.»
New Statesman

«Tokarczuks romaner, dikt og noveller vekker alltid uforutsigbar forundring og forbløffelse, og det er ikke den sjanger hun ikke kan velte om på … [Før plogen din over de dødes knokler] vil gi deg et ønske om å lese alt Tokarczuk har skrevet.»
Financial Times

«Det er mye å beundre ved denne boka, og enda mer å lære.»
Irish Times

Til toppen