Fredsmegling i teori og praksis (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 264
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202515782
Kategori: Statsvitenskap
Fag: Historie, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Fredsmegling i teori og praksis

Hvorfor går bitre fiender med på fredsforhandlinger, ofte etter mange år med krig? Hvorfor bruker internasjonale meglere tid og ressurser på å prøve å løse innfløkte konflikter? Og hvorfor fører noen meglingsprosesser frem til en fredsavtale, mens andre mislykkes?

Boken diskuterer seks av de viktigste fredsprosessene de siste 25 årene: i Guatemala, Israel-Palestina, Bosnia, Sri Lanka, Kypros og Sudan. Den gir i tillegg en grundig innføring i fenomenet internasjonal fredsmegling, og drøfter sentrale begreper, teorier og spørsmål knyttet til dette forskningsfeltet. Samlet gir Fredsmegling i teori og praksis et bredt innblikk i det internasjonale arbeidet for fred siden den kalde krigen tok slutt. På begynnelsen av 1990-tallet, da verden ikke lenger var preget av rivaliseringen mellom USA og Sovjetunionen, var mange optimistiske med tanke på økt internasjonalt samarbeid om fredsmegling. Optimismen ble imidlertid kortvarig. Internasjonalt samarbeid var fortsatt vanskelig, og fredsmegling førte sjelden alene til varig fred.

Boken viser hvorfor internasjonal megling i vår tidsalder er så komplisert, og hvorfor det likevel er en foretrukket metode når små og store kriger skal løses.

Til toppen