Frihet (Heftet)

et essay om å leve sitt eget liv

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 383
Forlag: Universitetsforl.
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788215016467
Kategori: Sosiologi
Omtale Frihet
Et essay om å leve sitt eget liv
Begrepet frihet er essensielt; underliggende i nesten enhver samfunnsdebatt og noe hellig for folk flest. Men hva er frihet egentlig?

Aldri før har så mange mennesker hatt muligheten til å leve sine egne liv. Frihetens demokratisering i dagens vestlig-moderne samfunn er tema for denne boken.

I et forsøk på å rydde opp i en omfattende og forvirrende diskusjonen av hva frihet er, tilbyr forfatteren i bokens første del en definisjon av frihetsbegrepet. I bokens andre og mest omfattende del analyserer han det sosiale grunnlaget for friheten. Her legges de viktigste sosiale ordningene som både styrker og begrenser friheten under lupen; som differensiering, individualisering, utleiring, formalisering, sosial lagdeling og den demokratiske rettsstaten. Et hovedpoeng er at frihetens demokratisering skyldes at dagens vestlig-moderne samfunn har klart å slippe løs modernitetens liberale side og temme den illiberale. I bokens siste del spørres det så om all denne friheten er verdt å ha. Svaret er et klart ja. Ikke så mye fordi frihet gjør oss lykkelige, men fordi frihet er grunnlaget for et verdig liv.

FRIHET. ET ESSAY OM Å LEVE SITT EGET LIV bør leses av alle som ønsker fordypet innsikt i hva frihet er, hvilke betingelser den er underlagt i dagens vestlig-moderne samfunn, og hvorfor frihet er verdt å ha.

Til toppen

Flere bøker av Gunnar C. Aakvaag: