Gerhardsens valg (Innbundet)

Arbeiderpartiets tunge avskjed med Sovjetunionen 1917-1949

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 306
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205492264
Kategori: Biografier og memoarer
Omtale Gerhardsens valg
Hvorfor ble spørsmålet om NATO-medlemskap så betent? Historiker Eirik Wig Sundvall går rett i kjernen på hva som lå bak Arbeiderpartiets ideologiske sjelekamp.

Som ung mann reiste.Einar Gerhardsen i 1920 til Lenins.Sovjet-Russland..Han ble bergtatt, og returnerte til Norge som en troende kommunist. «Arbeiderstaten», det sosialistiske «fremtidslandet» i øst var lerretet Arbeiderpartiets unge kunne male sine drømmer på. .
............... Boken følger Arbeiderpartiets utvikling gjennom 1920-årenes revolusjonære radikalisme, til fascismens fremvekst, borgerkrigen i Spania, Moskvaprosessene, Vinterkrigen i Finland og 2. verdenskrig. Stalins diktatur gjorde det stadig vanskeligere å elske Sovjetunionen, og i 1948.omtalte statsminister Gerhardsen kommunistene som «den største trusselen mot det norske folks frihet og demokrati». Året etter ledet han Norge inn i NATO, en «kapitalistisk» forsvarsallianse med front mot Sovjetunionen..
...............Det vanskelige forholdet til Sovjetunionen berørte Arbeiderpartiets sosialistiske identitet..Rundt sterke personligheter som Martin Tranmæl, Haakon Lie og Sigurd Evensmo oppsto skarpe konflikter. I deres midte sto «landsfaderen» Einar Gerhardsen, mannen som til det siste nektet å se Sovjetunionen som en fiende.
"Gerhardsens ungdomskjærlighet til kommunismen, hans motstandskamp og fangeopphold under krigen og hans oppgjør med kommunismen - «guden som sviktet» - etter krigen er skildret på en utmerket mate ....Det er blitt en god bok om en viktig side av Norges og Aps historie."Arne Strand, Dagsavisen
"Sundvall har en skriveklo han kan være bekjent av. Hva er det som gjør en tekst som denne leseverdig? Forfatteren virker faglig overbevisende, men like viktig er det at formuleringene er klare, ikke ulne eller tvetydige. Viktigst er imidlertid den pedagogiske prestasjonen det er å komponere et sammensatt materiale slik at poengene festner seg uanstrengt hos mottageren."Per E. Hem, Morgenbladet...............

Til toppen

Andre utgaver

Gerhardsens valg
Bokmål Ebok 2016