Haikerens guide til salutogenese (Heftet)

helsefremmende arbeid i et salutogent perspektiv

Forfatter:

og

Bengt Lindström (Illustratør) Monica Eriksson (Illustratør) Peter Wikström (Illustratør) Ane Sjøbu (Oversetter)

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 106
Illustratør: Lindström, Bengt , Eriksson, Monica og Wikström, Peter
Forlag: Gyldendal akademisk
Språk: Bokmål
Originaltittel: The hitchhiker's guide to salutogenesis
Oversatt av: Sjøbu, Ane
ISBN/EAN: 9788205480285
Kategori: Helse- og sosialfag
Omtale Haikerens guide til salutogenese
«Hva er det som gir god helse?» Dette enkle spørsmålet stilte den medisinske sosiologen Aaron Antonovsky for omkring tretti år siden. Det ble et vendepunkt i helseforskningens historie.

Antonovsky utviklet en teoretisk modell som systematisk utforsket hva som fører til god helse, og teorien ble kjent under navnet salutogenese. Et nøkkelbegrep i modellen er menneskers opplevelse av sammenheng i tilværelsen (OAS). Modellen kom til å danne et solid teoretisk rammeverk for helsefremmende arbeid og har fått stadig mer oppmerksomhet. .
I denne boka forklarer Lindström og Eriksson på en lettfattelig måte hva salutogenese er. Deres utgangspunkt er at salutogenesen er en av de mest solide modellene og teoriene for arbeid som fremmer helse. De gjør en systematisk gjennomgang av begrepet «opplevelse av sammenheng» (OAS) og presenterer ferske forskningsfunn fra hele verden om sammenhengen mellom OAS og god helse. Deres håp er at disse forskningsfunnene i mye større grad skal bli tatt i bruk i alle deler av helsetjenesten.
Forfatterne har også utviklet en nettside (www.salutogenesis.hv.se) hvor forskere fra hele verden kan registrere seg og få tilgang til siste nytt innen den internasjonale salutogeneseforskningen.

Til toppen