Havmannen (Innbundet)

roman

Forfatter:

, Bjørn Alex Herrman (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 296
Forlag: Tiden
Språk: Bokmål
Originaltittel: Havsmannen
Oversatt av: Herrman, Bjørn Alex
ISBN/EAN: 9788210052224
Kategori: Romaner
Omtale Havmannen
​Mirakelet fra havbunnen

Mørk og magisk sosialrealisme om et vanskjøttet, mobbet søskenpar og et mystisk vesen fra havet.

Hjemme hos Nella og Robert er ingenting som det skal være. Faren sitter i fengsel, moren drikker, det er aldri mat i kjøleskapet, og huset er et motbydelig kaos av tomflasker, sneiper, fremmede fylliker som kommer og går til en fest som aldri ser ut til å ta slutt. På skolen er det knapt bedre. Lillebror Robert ser dårlig, han sliter med lesingen og tisser på seg når de andre elevene mobber ham, hvilket de gjør så ofte og så brutalt de kan. Nella trøster ved å fortelle historier hvor det går bra til slutt, og hun prøver å beskytte ham i skolegården, men hun kan ikke passe på ham hele tiden. Dessuten har hun sine egne plageånder, i ungdomsskolens egen psykopat Gerard og hans haleheng av villige assistenter. Vanligvis er vennen Tommy et effektivt skjold. Han har noen eldre brødre ingen vil legge seg ut med. Men i det siste har Tommy vært litt fjern.  

Nytt håp

Når Nella er vitne til at Gerard og halehenget setter fyr på en kattunge, blir det starten på et nytt, mørkere kapittel for søskenparet. Skolen får ferten i hva som har skjedd, og Gerard anklager Nella for å ha sladret. Hvis hun ikke vil at det skal gå lillebroren riktig ille, må hun skaffe til veie tusen kroner. Mye penger for en femtenåring i 1983. Samtidig kommer faren hjem. Han er nybarbert på hodet, og har med seg en fengselskompis med et hakekors tatovert på halsen. De skal drive litt forretninger sammen, så det er best han bor hos dem.
Det er et trøstesløst liv for Nella, men så en dag oppdager hun hvorfor Tommy har oppført seg så rart, og et merkelig slags lys trenger inn i hverdagens mørke. På fisketur på nattestid – de er litt vage om detaljene – fikk brødrene hans en underlig fangst. En havmann. Et stort, muskuløst beist med menneskelige trekk, armer, gjeller og hale, og som kan kommunisere ved tankeoverføring. I et byks springer romanen fra det nådeløst realistiske inn i det eventyrlige, og et vennskap utvikler seg mellom det hardt skadde vesenet og Nella, som alltid må ta seg av de som har det verre enn henne selv. Samtidig blir Gerard stadig mer uberegnelig, selv de voksne er redd ham nå.

Eventyr

Carl-Johan Vallgren begår en fortellerbragd i denne hjerteskjærende, medrivende fabelen om et par utskudd i folkhemmets randsoner. Nella og Robert er i fritt fall gjennom alle samfunnets sikkerhetsnett, dyttet over ende av dem som skulle passe på dem, og deres sårbarhet er skildret med vond presisjon. Samtidig er dette en roman som løfter, en hyllest til fortellingens helbredende kraft.  I møtet mellom nådeløs realisme og det poetisk eventyrlige har forfatteren skapt en roman like fascinerende som havmannen den er oppkalt etter.

«[En] isnende vond og vakker fortelling om søskenkjærlighet» Svenska Dagbladet
«[En] intens liten perle […] Det går faktisk ikke an å legge den fra seg.» Dagens Nyheter

Til toppen

Andre utgaver

Havmannen
Bokmål Ebok 2012

Flere bøker av Carl-Johan Vallgren: