Helseledelse (Innbundet)

veien til et bedre helsevesen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 395
Forlag: Fringilla publ.
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788269000511
Kategori: Sosialt arbeid
Omtale Helseledelse
Boken forteller hvordan bedre ledelse kan gi et bedre helsevesen.
Premisser er visjon, verdivalg, helsemål, strategi og bærekraft. Visjonen bør vise hva man ønsker av helsevesenet, dette er uklart i dag. Mulige verdivalg er tillit, profesjonalitet, kvalitet, åpenhet (forutsatt personvern) og bærekraft. Servicemål er hurtig respons og god behandling.
Anbefalte teorier er serviceledelse, nordisk personalledelse, kvalitet og stakeholderteori m.m. Umiddelbart bør koordinering og kommunikasjon forbedres, en studie fra 2014 indikerer at Norge er dårlig på dette, vi har Europas lengste ventetider i følge målinger fra 2012.
Filosofibasis er holisme, design, refleksjon og etikk. Holismen påpeker sammenhengene i et komplekst system. Design viser hvordan sammenhengene kan skape bedre tjenester, både servicedesign og organisasjonsdesign er aktuelle. Etikk behøves for å velge gode og langsiktige løsninger, i stedet for «kjappe grep» og moteord.
Utvalgte strategiområder er medisin, omsorg, teknologi og nyskaping. Nyskaping innen helse kan bli norsk satsing. Styring bør bedres, kanskje bør befolkningen spille en viktigere rolle.
Dette innebærer endring fra gammeldags masseproduksjon til moderne service, kvalitet og etikk. Ventelister er ikke det samme som ordrereserve, noe en bok om Ahus kritiserer. Operasjoner er ikke sekvensielle som gammeldagse samlebånd, de er samarbeid utført av toppkvalifiserte fagfolk. Omsorg kan foregå over år, og et mål kan være pasientens velvære, ikke effektivitet. Organisasjonen bør designes for service, kvalitet og etikk, passende til de oppgavene helsevesenet har.

Til toppen

Andre utgaver

Helseledelse
Bokmål Ebok 2015

Flere bøker av Tore Audun Høie: