Historia om det nye namnet (Innbundet)

unge år

Serie: Napoli-kvartetten 2

Forfatter:

Kristin Sørsdal (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 573
Forlag: Samlaget
Språk: Nynorsk
Originaltittel: Storia del nuovo cognome
Oversatt av: Sørsdal, Kristin
Serie:
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788252188448
Kategori: Romaner
Omtale Historia om det nye namnet
Historia om det nye namnet byrjar der Mi briljante venninne sluttar. Livet til dei to venninnene held fram i kvar si retning. Studia fører Elena ut av det gamle livet, til ein annan by og eit anna miljø, medan Lila må ta eit val for å redde seg sjølv, og får livet snudd på hovudet.

Historia om det nye namnet er ein roman om to kvinners kamp for å realisere seg sjølve i 60-talets Italia, før ungdomsopprør og kvinnefrigjering. Ein roman om eit vennskap som rommar kjærleik og hat, beundring og sjalusi, men som er så sterkt at ingen av dei to kvinnene er heilt seg sjølv utan den andre.

Omsett av Kristin Sørsdal.

Til toppen

...sidene flagrer avgårde.
Guri Hjeltnes, VG

Andre utgaver

Historia om det nye namnet
Nynorsk Nedlastbar lydbok 2015
Historia om det nye namnet
Nynorsk Ebok 2015
Historia om det nye namnet
Nynorsk Heftet 2016

Flere bøker av Elena Ferrante:

Anmeldelser Historia om det nye namnet

"Det er i partier som å oppleve en virvelvind, å lese Elena Ferrantes Napoli-kvartett, sidene flagrer avgårde." 
Guri Hjeltnes, VG   

"Lesningen av Ferrantes romaner ender opp som besettende lesing" 
 Aage Borchgrevink, Aftenposten
 
"Elena Ferrante har skapt noen uforutsigelige, sprell levende typer i et romanunivers som minner om livet selv." (seksar)
Gro Jørstad Nilsen , Bergens Tidende
 
"Stadig like briljant oppfølging av et helt spesielt vennskap mellom unge kvinner fanget i en mannskultur." (femmar)
Ole Jacob Hoel , Adresseavisen
 
"Som en fortelling på sporet av en tapt tid, føyer den seg heller inn i romankunstens sentrum, og den er langt fra alene om å stille det eksistensielle grunnspørsmålet som den fjerde boken formulerer slik: «What time is now, what time was then.» Men Ferrantes Napoli-kvartett er et av de litterære verkene som i vårt ennå nokså ferske århundre har stilt det med sterkest grep om lesernes bevissthet og oppmerksomhet. …Som alle sterke litterære verk, føles den mest av alt som urepeterbar, som en egenartet litterær erfaring, slik andre av verdenslitteraturens små og store høydepunkter også først og fremst er seg selv."
Bernhard Ellefsen , Morgenbladet

"Lila og Lenu er som piggene i en gaffel. Omkring seg snurrer de opp hele spaghettien: Italias voksesmerter etter krigen, forbindelsene mellom organisert kriminalitet og politikk, dialekt mot italiensk, nord mot sør, kultur mot natur, kvinner mot menn, generasjonskløfter og arbeidskonflikter. De to venninnene vokser i makt og innsikt: sosialt, intellektuelt, emosjonelt og seksuelt."
Aage Borchgrevink , Aftenposten
 
"I andre band av Elena Ferrantes Napoli-kvartett kjem ein skarp, feministisk brodd fram."
Merete Røsvik Granlund , Dag og Tid
 
"Andre bind i Elena Ferrantes Napoli-kvartett er minst like fengslande som det første, samfunnsanalysa minst like skarp."
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
 
"Den veldreide fortellingen kan stadig skake og overraske i andre bind av Elena Ferrantes Napoli-roman….Elena Ferrante kombinerer et nærgående bilde av Etterkrigs-Italia med den gode fortellingens uforutsigbarhet i sitt firebindsverk om to kvinner fra Napoli. I føljetongens andre bok, som nå er ute på nynorsk, danner det livslange, men omskiftelige vennskapet mellom Elena Greco og karismatiske Lila stadig den røde tråden. Romanen skildrer kvinneroller innenfra og Italia nedenfra, men evner også å løfte blikket i takt med at hovedpersonen Elena utdanner seg mot alle odds."
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv
 
"Elena Ferrante er, i tillegg til å være en stor forteller, en nådeløs forfatter som kompromissløst bruker den realistiske romanen til å streke opp sterke, kompliserte og lidenskapelige livsløp for leseren. Livsløp der innsatsen alltid er høy og nedturene mange. Der motet og menneskeligheten trass i all motstand overlever."
 Leif Ekle , NRK

Til toppen

Bøker i serien