Hør vinden synge ; Flipperspill, 1973 (Innbundet)

Forfatter:

Yngve Johan Larsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 277
Forlag: Pax
Språk: Bokmål
Originaltittel: Kaze no uta o kike ; 1973 Nen no pinboru
Oversatt av: Larsen, Yngve Johan
ISBN/EAN: 9788253038049
Kategori: Romaner
Omtale Hør vinden synge ; Flipperspill, 1973
Murakamis to første kortromaner endelig på norsk!
Med nyskrevet forord av Haruki Murakami.
Haruki Murakamis to første romaner fra 1979 og 1980 er nå endelig tilgjengelig på norsk for første gang, samlet i ett bind. Allerede i debutbøkene tar Murakami opp mange av de temaene han er blitt så kjent for - ensomhet, oppvekst og studentliv, men også jazz, amerikansk litteratur, matlaging og ung kjærlighet.
Historien om hvordan Haruki Murakami ble forfatter er allerede en klassiker i seg selv. Under en baseballkamp i april 1978, akkurat idet ballen smalt inn i balltreet til den amerikanske spilleren Dave Hilton og kampen snudde for hjemmelaget, tenkte Murakami brått: «Ja, jeg kan kanskje skrive en roman». Etter kampen dro han og kjøpte han seg penn og papir, og skrev deretter debutboka Hør vinden synge på seks måneder. Romanen vant det litterære magasinet Gunzos litteraturpris, og ble nominert til både den store Akutagawa-prisen og Noma-prisen. Året etter kom Flipperspill, 1973. Dette ble begynnelsen på den karrieren som har gjort Murakami til Japans mest kjente forfatter og en tilbakevendende toppkandidat til Nobelprisen i litteratur.
Bøkene har ikke tidligere vært tilgjengelig i noen autorisert oversettelse, heller ikke på engelsk.

Til toppen

Anmeldelser av Hør vinden synge ; Flipperspill, 1973

"Alt er på plass allerede i de første bøkene. Men Hør vinden synge og Flipperspill, 1973 har et overskudd og en lekenhet bare bøkene til en ung forfatter kan ha. Har man ikke kommet seg gjennom romaner av Murakami tidligere, er dette anledningen til å gi forfatteren en ny sjanse."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Hør vinden synge ville vært en interessant debut selv i dag, og allerede her fletter Murakami inn radiostemmer og drømmer i fortellingen."
Erle Marie Sørheim, Dagbladet

"For alle som elsker Murakami for hans evne til å skape stemning – i tablåer, hverdagslige og smått fantastiske bilder om hverandre – vil de to tynne romanene finne rett hjem. De er umiskjennelig murakamiske, lune og litt underlige. Fylt av møter og avskjeder, og ensomme landskap. En miks mellom det unikt japanske, og det generelt gjenkjennelige, allmennmenneskelige." 
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

"Dette er muligens den ultimate Murakami-eliksiren, som både hever hans øvrige bøker og ved egen kraft fungerer som to fortreffelige, om enn skjøre, verk"
Publishers Weekly

"Murakami er en original og egenrådig forfatter som stadig utforsker romansjangerens muligheter på uventet vis. Slike forfattere trenger vi."
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

"Haruki Murakamis to første romaner utgis nå på norsk. De vil kunne glede fans, nye lesere og til og med dem som har mistet interessen for ham tidligere."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

 

 

 

Til toppen