Hva er EU godt for? (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 228
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
Originaltittel: The normativity of the European Union
ISBN/EAN: 9788202494506
Kategori: Statsvitenskap
Fag: Samfunnsfag, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Hva er EU godt for?

I kjølvannet av andre verdenskrig ble de europeiske landene knyttet sammen i et forpliktende samarbeid det nå er vanskelig å tre ut av. Den europeiske union (EU) er kommet for å bli. Hvordan ble dette mulig? Og hva er EU godt for?

Boka rekonstruerer den europeiske integrasjonsprosessen, samtidig som de normative forpliktelsene EU er tuftet på identifiseres: menneskerettigheter, upartiskhet, demokrati og verdighet. Målet har hele tiden vært et fredelig og forent Europa – et Europa uten ydmykelse.

Med finanskrise og statsgjeld er imidlertid ydmykelsene tilbake. Dette skyldes eurosonens strukturfeil, ifølge forfatteren, nemlig at fellesskapet ikke har kompetanse og myndighet til å bestemme i sosiale og økonomiske saker. Nye integrasjonssteg er derfor nødvendig for å løse krisa og for å realisere Europas uinnfridde forpliktelse om solidaritet.

Hva er EU godt for? kaster nytt lys over EU som idé og konstruksjon og er uomgjengelig lesing for alle som er opptatt av den politiske utviklingen på det europeiske kontinentet.

Til toppen