Hyenene (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 243
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249508624
Kategori: Romaner
Omtale Hyenene

​Siv får låne en leilighet i en sørengelsk by ved havet. Dit reiser hun, etter bruddet med Rudolf, for å lytte innover i seg selv, i det som kjennes stille, tomt og dødt. Hun vil undersøke hvem og hva hun er, når hun ikke fyller på med handling, sånn hun pleier, men tvert imot lar være å handle, lar være å skrive. Hvordan bli levende? Hvor kommer det levende fra? Er det mulig å være både lett og tydelig? Hyenene er også en utforskning av forholdet mellom liv og skrift. Gradvis åpner Siv seg for andre mennesker, og for det indre, yrende livet. Og fra en følelse av tomhet knyttes bilde til bilde, følelse til følelse, sånn at noe større, subtilt sammenhengende - omrisset av en form - blir til for og i leseren, på samme måte som det skjer for og i Siv.

Til toppen

Andre utgaver

Hyenene
Bokmål Heftet 2012
Hyenene
Bokmål Ebok 2012
Anmeldelser av Hyenene

Hyenene er på alle plan en typisk Ørstavik. Det klare, gjennomsiktige språket, de overraskende observasjonene, de plutselige glimtene av humor, og den reflekterende, kvernende monologen er gjenkjennelige elementer i en fortelling som drives fram av indre opplevelser og refleksjoner snarere enn av ytre handling … Hyenene har også sterke anstrøk av det man kalle en eksistensiell problematikk. Hva betyr det å være i verden, være handlende og kreativ. Det er store sentrale spørsmål som Hanne Ørstavik berører i denne romanen … Hanne Ørstavik er en så dreven forfatter og stilist at hennes romaner aldri blir uvesentlige eller ubetydelige”                                                  

Turid Larsen, Dagsavisen

“Det er et godt tegn når man har problemer med å gjengi nøyaktig hva en roman handler om. Det betyr at den er kompleks, og man innser at for å yte romanen rettferdighet, så må den sies akkurat slik den er skrevet. Hyenene er en slik bok … det er måten Ørstavik skriver på, med lange, syngende setninger, med stadige dreininger, utdypninger og nye belysninger, som gjør denne romanen så kompleks … Det er en ømhet og en medmenneskelighet i dette prosjektet til Ørstavik som gjør til en … ja, ofte rørende roman … Ørstavik har beskrevet et menneske som er fanget i sitt eget nett, som lengter inn til seg selv, fordi det samtidig er nøkkelen til å komme seg løs og ut i verden, til dit hvor alle de andre er. Sivs sårhet, hennes ønske om å få være med i det levende, blir vart beskrevet - samtidig som deler av teksten også kan føles både rå og ubehagelige. Det er nok mange som har en liten bit av Siv i seg. Det gjør denne romanen relevant. Den rører ved noe grunnleggende ved det å være til”                      

Nora Kringlebotn, Vårt Land

“Teksten er vintage Ørstavik, i den forstand at den så vaktsomt utforsker kroppens fornemmelser og hjertets innfall, verden slik den framtrer for oss, aller nærmest og mest intimt … Leserhenvendelsen midtveis får det til å kile i magen på deg fordi den så plutselig drar opp nye grenser mellom innenfor og utenfor; et jeg og andre jeg”        

Trygve Riiser Gundersen, Dagbladet

“[Hyenene] krever ganske visst konsentrasjon av leseren, men dersom man gir den tiden og oppmerksomheten den behøver, blir Hyenene en historie som gjør sterkt inntrykk og knapt ligner noe annet i norsk samtidslitteratur. Ørstaviks utforskende tekst, som noen ganger kan nærme seg prosalyrikken, andre ganger essayistikken, er forfattet i et egenartet språk - uvanlige bilder og lange, rytmiske setninger som undrer og prøver ut … Hyenene [er] en slags kunstnerroman som reflekterer over å skrive, hvor man skriver fra og forholdet mellom å leve og skrive, og som problematiserer språket og dets muligheter”                                                                                       

Kåre Bulie, Dagens Næringsliv

“Ingen kan skildre bevegeligheten i sinnet, de umerkelige glidningene og brå kastene, som Hanne Ørstavik … Med sin nye roman Hyenene er hun på sitt aller beste. Samtidig er det en roman som er gladere, lettere, mer lekende enn noe hun tidligere har skrevet … [tematikken] formidles gjennom en intensitet som griper tak fra første øyeblikk og aldri slipper det. Det er et fantastisk driv i denne romanen … Og språklig er den vakrere enn noen gang; bankende i varmt alvor, men også med en var ømhet og lydhørhet for de mest finstemte indre bevegelsene … gleden [i Hyenene] framstår som en bærende kraft. Det åpner seg da også nye store og spennende rom i Hyenene, der også humoren har en vesentlig plass. Også det er spennende nytt i dette vesentlige forfatterskapet. Med årets roman framstår det som rikere og mer mangfoldig enn noen gang”

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

“Jakt på et indre som både brøler og synger mens den rører leseren. Det er nesten umulig å bruke liten plass på å si noe om Ørstaviks romaner, og det er et kvalitetstegn. Hun er mester i å beskrive de små svingene, eller massive rørelsene som foregår i et menneske, og hun gjør det også her … hennes beskrivelser av Sivs forsøk på å finne en indre virkelighet å henge fast i, er poetisk, sanselig og eksistensiell ... Ørstavik problematiserer også denne gangen språket som en vei til erkjennelse, og få forfattere nærmer seg det språkløse i skam, ensomhet og identitet på en større og viktigere måte enn henne”                                                                                                                      

Marit Nymoen Nilsen, VG

Til toppen