I en og samme person (Innbundet)

Forfatter:

, Halvor Kristiansen (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 522
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: In one person
Oversatt av: Kristiansen, Halvor
ISBN/EAN: 9788205423824
Kategori: Romaner
Omtale I en og samme person
Forbudte følelser

John Irvings nyeste roman er en frodig og åpenhjertig fortelling om et hjerte som går sine egne, forvirrende veier.
I en og samme person er fortalt av Bill Abbott, en mann med et langt og begivenhetsrikt liv bak seg, fra en både helt alminnelig og helt unik oppvekst i den lille elvebyen First Sister i Vermont, og ut i verden – storbyen, Europa – som student og senere forfatter. Det er et liv fylt av vennskap og kjærlighet, men også av hemmeligheter. For helt siden han var ung gutt har Bill visst at han er bifil. Muskuløse unge menn, eldre kvinner, overbevisende transseksuelle… Bills hjerte lengter i alle retninger, uten at han kan kontrollere hvem han faller for. 

Utenfor

Det er ikke lett for en ung gutt i etterkrigstidens småby-USA å forelske seg i andre gutter, og Bill lærer tidlig å holde sine lengsler for seg selv. Men han er ikke alene. Tidens strenge moral tvinger flere til å operere i det skjulte, eller leve ut sine hemmelige sider på utradisjonelle vis i et lite samfunn hvor skjelettene har godt med selskap i skapet. Som den høyt elskede bestefaren, tømmerhuggeren som alltid spiller kvinneroller i det lokale amatørteateret. Eller som venninnen Elaine, som må reise til Europa for å ta abort, «satt i uløkka» av den ubehagelige, brautende Kettridge (som Bill begjærer, elsker, frykter og hater i like store doser). Europa, ja. Som student i Wien opplever Bill større toleranse for homofili, men også blant venner og elskere på homsekafeene finner han seg selv med en fot på utsiden. For hvordan forklare at han også forelsker seg i kvinner? At det hverken er mulig eller ønskelig å begrense seg til ett kjønn?

Leken og direkte

I en og samme person er en kontant og åpenhjertig roman med brodd, hvor samfunnets hemmende normer og hykleri blir gjenstand for skarp, klar kritikk. Med Bill som forteller blir leseren bragt tett inn på et kontrastfylt og fargerikt liv levd under et slør av løgn, der vennskapene varer lenger enn kjærlighetsforholdene. John Irvings mange, entusiastiske lesere får her et gledelig gjensyn med forfatterens følsomhet, glødende fortellerevne, og kjærlige blikk for tilværelsens bisarre detaljer. 

Til toppen

En roman som bør fryde alle gamle fans og forhåpentligvis også gi forfatteren mange nye lesere
Sindre Hovdenakk, VG

Andre utgaver

In one person
Engelsk Heftet 2013
In one person
Engelsk Innbundet 2012
In one person
Engelsk Heftet 2013
I en og samme person
Bokmål Ebok 2012
I en og samme person
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
I en og samme person
Bokmål Lydbok-CD 2012

Flere bøker av John Irving:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser av I en og samme person

«I en og samme person er et tett befolket og rikt innredet byggverk av en roman.Et verk med mange rom og en lett kaotisk blanding av losjerende. Akkurat slik en Irving -roman av beste merke skal være. ...En roman som bør fryde alle gamle fans og forhåpentligvis også gi forfatteren mange nye lesere.»
Sindre Hovdenakk, VG 
 

«No matter what its flaws, there’s a talent at work in this brave new novel that - as Prospero said - «frees all faults.»
Ron Charles, Fiction Editor i Washington Post

«I en og samme person er en roman som gjør deg stolt av å være menneske. Det er en bok som ikke bare aksepterer, men feirer våre forskjeller. […] Og har jeg nevnt at den også er en medrivende pageturner og et nydelig konstruert kunstverk?»

Edmund White, forfatteren av bl. a. A Boy’s Own Story og Hotel de Dream

«Pikant sjarmerende, friskt morsom […] Irving har alltid vært en fryktløst samvittighetsfull forfatter som etterlyser et åpent sinn hos sine lesere, og her leverer han en varm, modig, til tider elegisk hyllest til menneskelig seksualitet.»

Booklist

«Virkelig hjerteskjærende. Irving bryr seg av hele sitt hjerte, og romanen er ikke bare Bills historie, men en fortelling om mennesket […] Denne vidunderlige blandingen av tankevekkende, velformet og meningsfull skrivekunst er hva man forventer av Irving, og gjør dette til en gledelig pageturner.»

 Library Journal 

Til toppen

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: