Ikke si at du er redd (Innbundet)

Forfatter:

, Astrid Nordang (Oversetter)

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 250
Forlag: Pax
Språk: Bokmål
Originaltittel: Non dirmi che hai paura
Oversatt av: Nordang, Astrid
ISBN/EAN: 9788253037714
Kategori: Romaner
Omtale Ikke si at du er redd
En ung somalisk jentes kamp for frihet og retten til å kunne løpe. En sann historie som gir stemme til en av de mest brennende problemstillingene som preger Europa og verden i dag.

Samia vokser opp i Mogadishu i Somalia. Det er krig i landet, og den fundamentalistiske gruppen al-Shabaab er i ferd med å vokse seg sterk. Men Samia vil bare én ting: Hun vil løpe. Hun vil løpe for å vinne, hun vil løpe for landet sitt og for friheten - og ingen ting kan stoppe henne. Med hjelp av vennen Alì, som tar på seg jobben som trener, vinner hun snart alt av løp hun deltar i, og kommer stadig nærmere målet: Å delta i OL i Bejing i 2008, og deretter OL i London i 2012. Men når al-Shabaab tar over makten, blir selv det å trene nesten umulig. Samia kan bare løpe etter mørkets frambrudd, kledd i heldekkende burka. Krigen rykker stadig nærmere familien og alt hun bryr seg om. Kan hun bli værende i hjemlandet hun elsker, eller er også hun nødt til å legge ut på Reisen, for å nå friheten i Europa?

I denne sterke og gripende dokumentarromanen får vi historien om Samia Yusuf Omar, OL-håpet fra Somalia som deltok i Olympiaden i Beijing, for så å miste livet som båtflyktning mellom Afrika og Italia før OL i London i 2012. Det er samtidig historien om hvordan drømmen om et liv i frihet og verdighet driver hundretusenvis av mennesker til å risikere livet på flukt til Europa hvert år.

Til toppen

Andre utgaver

Don't tell me you're afraid
Engelsk Heftet 2017
Anmeldelser av Ikke si at du er redd

"En viktig påminnelse om en pågående tragedie"
Jon Rognlien, Dagbladet

"Sjelden er jeg blitt så klar over verdens urettferdighet ... Ikke si at du er redd er en viktig bok"
Anne Cathrine Straume, NRK

"Han skriver sterkt og medrivende om en ubegripelig sterk vilje, om familiekjærlighet, død og samhold, og rykker Somalia mange steg nærmere."
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad / Bergens Tidende

 

"Noen liv utvikler seg til nesten uslåelige fortellinger, fortellinger ingen journalist eller forfatter kan høre uten å bli litt svimmel, uten å tenke at her ligger alt av betydning i et eneste livsløp. ... Man leser ikke om båtflyktninger i avisen på samme måte etter å ha lest Ikke si du er redd."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"I fjor druknet over 3300 flyktninger i vår tids største kirkegård i Europa. I 2015 ser kirkegården ut til å fylles opp med enda flere som vi ikke ønsker ta imot. Historien til Samia Yusuf Omar gir oss innblikk i ett navn, ett menneske bak alle disse tallene. Derfor er boka om henne, «Ikke si at du er redd» (...), viktig lesning. Den er et eksempel på viktigheten av boken som medium."
Torbjørn Tumyr Nilsen, Ny Tid

Til toppen

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: