Jeg forbanner tidens elv av Per Petterson (Lydbok-CD)

Jeg forbanner tidens elv (Lydbok-CD)

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Lydbok-CD
Utgivelsesår: 2008
Innleser: Petterson, Per
Spilletid: 5:43
Antall enheter: 5
Forlag: Lydbokforl.
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788242145383
Omtale Jeg forbanner tidens elv
Den nådeløse tiden

Jo dypere ned det bærer, jo flauere og mer hjerteskjærende opptrinn som beskrives, og jo mer hjelpeløse karakterene er i livene sine - jo større litteratur blir det. Per Pettersons første roman på fem år er en sterk bok.

Arvid får vite at mora skal dø av kreft. Hun har reist tilbake til Danmark, for å ta et oppgjør med fortida si. Arvid følger etter. Han har ikke snakka med mora si på lenge, fordi han er redd for hva hun vil si om livet han lever.

Jeg forbanner tidens elv handler om å bli fanget av egne handlinger, om tida som maler alt i stykker, og om å vende tilbake for å gjøre opp – uten å klare det. Romanen speiler to skjebner: en mor og en sønn som begge har gjort skjebnesvangre valg.

Ny tematikk
Den stolte og egenrådige morsfiguren gjenkjennes fra Pettersons roman Til Sibir. Hovedpersonen Arvid Jansen er også en gjenganger fra tidligere bøker. Men samtidig som Petterson vender tilbake til et gammelt univers, introduserer han nye temaer. Trøblete relasjoner mellom far og sønn har vært forfatterens kjennemerke. Når han denne gangen tar tak i forholdet mellom mor og sønn, blir ikke konfliktene akkurat enklere. I motsetning til mutte og uverbale farsfigurer er dette en kvinne som svarer for seg, ofte med sylspiss tunge.

Petterson har også vært opptatt av barnets opplevelse av foreldrenes svik. Denne gangen er det kanskje snarere en sønns svik som tematiseres, noe som også innebærer en sterkere politisk tendens i forfatterskapet. I romanens sentrum står dagen da Arvid begeistret innvier mora i sitt nye prosjekt: Han skal slutte på høyskolen og bli arbeider. Hun slår han med flat hånd, og det kommer en brist inn i forholdet, som aldri heles. Arvid vil ikke skuffe noen. Men moras skuffelse grenser til forakt.

Hjemløshet
Pettersons karakterer har alltid hatt tydelig tilhørighet i arbeiderklassen, hvor livets harde realiteter utgjør et skjebnefellesskap, på godt og vondt. Men da Arvid går inn i ml-bevegelsen på 70-tallet, gjør dette valget han til en hjemløs blant sine egne. Når norske forfattere har skrevet om AKP-ml, har det gjerne dreid seg om den intellektuelles lengsel etter en idealisert arbeiderfiksjon. Her er det omvendt. Å melde seg inn blir å melde seg ut av arbeiderklassen. Arvids lengsel blir en hjemlengsel, og en lengsel etter mor.

Petterson gir et befriende jordnært portrett av den famøse bevegelsen. Maoisten som prøver å overtale Arvid til å proletarisere seg, peker megetsigende ut vinduet på Dæhlenenga, men i feil retning: mot Munch-museet, ikke moras fabrikk. Arvid sier ja fordi han ikke vil skuffe noen, men blir selv den eneste som følger oppfordringen – akkurat som han gjorde i speideren.

Sammenbrudd
Romanen har to tidsplan, med et stort hull i midten. Dette er et effektivt grep, som skaper spenning rundt hva som kan ha skjedd i mellomtiden. I tilbakeblikkene til 70-tallet er det klart at dette også var en lykkelig tid, da Arvid ble sammen med kvinnen han senere skal skilles fra. Men etter alt å dømme har Arvid blitt en ganske fortvila figur i sitt eget liv. Han er en usikker person som hele tiden ser seg sjøl utenfra, og har kommet i utakt med tida. I 1989 har kona gått lei, samtidig som de politiske utopiene har mista gløden. Arvid er på kant med både omgivelsene, historia og seg selv, og nærmer seg et sammenbrudd. Da Berlinmuren faller, er det mye som ramler sammen i livet hans.

Tidens elv
I sitt forsøk på å ta igjen det tapte gjør Arvid en smertefull erfaring: Det er for seint. Mora ønsker ikke hans sympati eller hjelp. Han blir selv et barn i møte med henne, som gjør alt for å bli likt, sett og akseptert, men klarer stadig å ødelegge for seg sjøl. Man kan nok si at han kommer dårligst ut i forsøket på å gjøre opp, og det er en stille desperasjon i dette. Han får aldri sagt de rette orda. Og er det egentlig mulig? Ord er kanskje ikke nok, når tida har malt et forhold i stykker. Det er en besk avslutning, der leseren etterlates med forbannelsen av tidens elv.

Til toppen

Andre utgaver

I curse the river of time
Engelsk Heftet 2011
I curse the river of time
Engelsk Heftet 2010
Jeg forbanner tidens elv
Bokmål Nedlastbar lydbok 2008
Jeg forbanner tidens elv
Bokmål Innbundet 2008
Jeg forbanner tidens elv
Bokmål Ebok 2012
Jeg forbanner tidens elv
Bokmål Heftet 2012