Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen (Innbundet)

roman

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 226
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249522699
Kategori: Romaner
Omtale Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen
"Bærum har sine skyggesider, østvendte skråninger passende for overgrep, det kan være i terrenget ned mot en elv dypt i landskapet, neglisjerte steder med svekket sollys, ikke engang noe særlig søppel finner veien dit, ignorerte felter av urørt og intetsigende natur, ubrukelige steder i fukt og skygge."

Nedenfor Vestre Haslum gård renner Øverlandselva, der finnes rester av en liten mølle som har tilhørt gården, på tunet står to villaer, den ene med mormorens prektige møbler fremdeles, det finnes en låve der og bak låven en skog, og på forsiden, opp mot kirken, en park.

Romanens hovedperson vokser opp her på 1970-tallet. Under en ganske alminnelig hverdag skjuler det seg en oppvekst preget av stjeling, overgrep og utenforskap. Det er fremmede, menn og kvinner, som lokker med chips, is eller annet som kan se ut som omsorg, det er penger i jakkene og veskene som tanter og onkler legger fra seg når det er selskap, og ikke minst er det alle sparepengene i skatollet inne hos snekkeren på låven. Gutten drives av spenning og nysgjerrighet, skam og ydmykelse, like mye som av rotløshet og savn etter tilhørighet.

I dag er skogen og parken bebygd med eneboliger, låven er revet og villaene solgt, og det som hendte, slik det utspilte seg den gangen, er utilgjengelig. Men spørsmålet er det samme nå som da: Hvis oppvekstens skyggesider blir sett eller fortalt om, vil da befrielse finne sted?

"Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen" er en dypt fascinerende og elegant komponert roman om utsatthet, fortielse, skyld og soning - og om det taptes plagsomme nærvær og minnenes forvaltning av det.

Til toppen

Rett og slett ein særs imponerande debut …
Leif Tore Sædberg, Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Flere bøker av Per Marius Weidner-Olsen:

Anmeldelser Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen

Debutanten tar kunsten å se seg selv utenfra til svimlende høyder … Sjelden leste man en roman så breddfull av selvrefleksjon, av refleksjon omkring romanen som kilde til erkjennelse.
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN (terningkast 5)
 

Imponerande stilsikker og velkomponert debut om korleis me skapar fortida vår … måten hans er å gå kompromisslaust inn i materialet, med ein gjennomført lojalitet til det litterære som framstillingsform. Stilen kan verka i overkant essayistisk, analytisk og filosoferande, med lange og avanserte refleksjonar. Likevel er språkføringa intens, original og medrivande på ein kvernande måte. Blikket er på same tid framand og underleg kjent. Rett og slett ein særs imponerande debut … dei færraste er like modige og ambisiøse, både i form og innhald … Falske minne? Muligens. Men ekte litteratur
LEIF TORE SÆDBERG, STAVANGER AFTENBLAD (terningkast 6)

Til toppen

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: