Jeg så alt (Innbundet)

en roman om Francisco Goya

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 394
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788249508037
Kategori: Romaner
Omtale Jeg så alt
I 1789 blir Francisco Goya valgt til hoffmaler i Spania som skakes av voldelige politiske omveltninger, rigid religiøsitet og brutal hungersnød. Goya er svekket av sykdom og nesten stokk døv. Samtidig er han på høyden av sitt kunstneriske virke. Alle vil bli malt av ham nå. Hertuginnen av Alba, Cayetana, er Spanias mektigste kvinne. Hun oppsøker Francisco Goya i atelieret og ber om et portrett. Det er begynnelsen på en lidenskapelig og uhørt allianse mellom de to. Goya søker sannheten både i kunsten og i livet. Da han maler Cayetana naken i helfigur, får han for alvor den spanske inkvisisjonens oppmerksomhet.

Til toppen

Dette er velskrevet, fengslende lesning om et ekstraordinært kunstnerskap
Aftenposten

Andre utgaver

Jeg så alt
Bokmål Ebok 2013

Flere bøker av Kirsti Blom:

Anmeldelser av Jeg så alt

"Innsiktsfullt og detaljert om Francisco Goyas liv i inkvisisjonens Spania i andre halvdel av 1700-tallet hvor hans malerier ble reportasjer om krig, terror og dagligliv ... Blom må ha gjort et enormt forarbeid for å kunne skrive denne romanen som imponerer i sin detaljrikdom og sin innsikt. Gjennom å bruke Goyas kunstverk som dokumentasjon fortelles om storpolitikk, dagligliv, lidenskap og ømhet, men ikke minst om troløshet."
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN

"Dette er velskrevet, fengslende lesning om et ekstraordinært kunstnerskap."
LOTTE SANDBERG, AFTENPOSTEN

"Blom ser ganske mye selv, ikke bare tegner hun opp tidens kulturelle og politiske Spania på en levende måte, hun trenger også inn i hvordan maleren (med kallenavnet Paco) kan ha tenkt om kunst, om kunstens vesen, om kunstutøvelse. Disse kvalifiserte gjetningene er det interessant å få være med på ... et bilde av en interessant kunstner, av en turbulent og mangfoldig tid i historien, og av noe så potensielt ullent som en kunstners metode og motivasjon. Man får dessuten lyst til å sette seg ned og se på Goya-malerier. Og når man gjør det, ser man dem i et nytt lys, etter romanen."
INGVILD BRÆIN, KLASSEKAMPEN

"en fascinerende historie om en mann og en tid ... Blom har hatt et rikt stoff å øse av og en gigant av et menneske å portrettere, fra han som gutt begynner sin karriere som kirkedekoratør til han som olding og for å berge livet landsforviser seg selv ... Alt dette får Kirsti Blom fint fram i Jeg så alt. Likeledes klarer gjennomgangen hennes av utvalgte Goyabilder å skape visuelle minninger om kunstnerens verk"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

"Livet til den spanske maleren Goya er en av tidenes mest dramatiske kunstnerskjebner. Kirsti Blom forteller historien elegant og innsiktsfullt ... Med romanen «Jeg så alt» om den spanske maleren Francisco Goya (1746-1828), viser Kirsti Blom hvilken språkbevisst og presis stilist hun er ... Det er skrevet kilometer med tekst om Goya og hans kunst. Tross det klarer Kirsti Blom med sitt nøkterne, men likevel poetiske språk å lage en overbevisende fortelling om kunstens kraft og lidenskap, og om menneskelig råhet, grådighet og overlevelsesevne ... I store partier er fortellingen om Francisco Goya skrivekunst av fineste merke."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN

Til toppen

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: