Kelterens drøm (Innbundet)

Forfatter:

Kari Risvik (Oversetter) Kjell Risvik (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 427
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: El sueño del celta
Oversatt av: Risvik, Kari og Risvik, Kjell
ISBN/EAN: 9788205411951
Kategori: Romaner
Omtale Kelterens drøm

Opprør og eventyr

Nobelprisvinneren Mario Vargas Llosa er tilbake med en fascinerende historisk roman om maktmisbruk og frigjøringskamp, om grusomhet og idealisme.

Med Kelterens drøm har Mario Vargas Llosa skapt nok en ambisiøs, tankevekkende, historisk basert roman av et kaliber som er en nobelprisvinner verdig; denne gang handler det om den irske frihetskjemperen Roger Casement (1864-1916) og hans begivenhetsrike liv.

Romanen veksler mellom det klaustrofobisk innesperrete og det rastløst vandrende, mellom dødscellen i Londons Pentonville Prison, hvor han i 1916 ventet på en benådning som aldri kom, og hans eventyrlige, dramatiske liv før kampen for et uavhengig Irland krevde sitt, og han ble dømt til døden for forræderi. Med dommen fulgte også skandale: i dagboknotatene som ble offentliggjort, røpet han gjentatte ganger – og i klare vendinger – sin homofile legning, selvfølgelig strengt forbudt på den tiden.

I koloniene
Som ung rederiansatt var Casement glødende opptatt av å spre sivilisasjonen til de britiske koloniene. Gjennom handel skulle moral, lov, kultur og opplysning flomme fra det moderne Europa, til glede og gagn for all verdens folk. Som konsul i Kongo fikk han raskt øynene opp for det enorme spennet mellom den offisielle fortellingen om kolonialismens fortreffelighet og den grusomme virkeligheten. I stedet for en gjensidig fortjenstfull utveksling av varer og verdier så han et gjennomkorrupt system tuftet på rasisme, utbytting, tortur og menneskehandel, forsvart med en enorm arroganse av systemets voktere. Hans rapporter om tilstandene i Kongo, og senere i Amazonas, gjorde ham til en fryktet og forhatt mann i koloniene, men i Storbritannia ble han berømt, til og med adlet. Samtidig vekket de mange årene i koloniene et glødende håp om irsk uavhengighet, om en fremtid hvor irsk kultur og språk kunne blomstre fritt.

Historie og romankunst
Vargas Llosa vekker det tidlige 20. århundre til live på en mesterlig måte. Historiske figurer som Joseph Conrad og Henry Morton Stanley – «Dr. Livingstone, formoder jeg?» – står frem som spill levende mennesker, fulle av feil og særegenheter. Tidens tankegods kommuniseres med innlevelse og nyanserikdom. Leseren blir transportert direkte til hjertet av Kongo og Amazonas, til varmen, lydene, luktene, til en verden hvor koloniherrene sikret sin profitt med pisk og pistol.

I Roger Casement har Mario Vargas Llosa funnet en historisk skikkelse som nærmest er skreddersydd til rollen som romanfigur. Som en ekte tragisk helt er han full av handlekraft og mot, og som en ekte tragisk helt har han en akilleshæl. Han vises som et menneske i stadig utvikling, et undersøkende, spørrende sinn, en mann som gjorde mer enn de fleste for sine medmennesker, men som like fullt var dømt av tidens verdier og lovverk til en dyp ensomhet.

Til toppen

Flere bøker av Mario Vargas Llosa:

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: