Knut Hamsun (Innbundet)

Reisen til Hitler

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202413736
Kategori: Historie
Omtale Knut Hamsun
KRITIKERPRISEN FOR BESTE SAKPROSABOK 2014.

Lørdag 26. juni 1943 tok Adolf Hitler imot den verdensberømte norske forfatteren Knut Hamsun i sitt hovedkvarter Berghof. Ganske raskt utviklet dette møtet seg til en katastrofe. Samtidig som han insisterte på sin troskap mot Føreren, talte Hamsun ham midt imot. Det endte med at en svært irritert Hitler brått avsluttet seansen. Han skal ha vært rasende i dagevis etterpå, og frabedt seg ytterligere besøk av slike kunstnerskikkelser.
Basert på et rikt nytt kildemateriale forteller Tore Rem for første gang historien om dette spektakulære øyeblikket i sin fulle bredde. Hva var det egentlig som skjedde da disse to ulike autoritetene støtte sammen? Hvordan kunne dikteren Hamsun tro at han skulle overbevise diktatoren Hitler? Hva er forholdet mellom kunst og politikk, mellom kultur og nazisme?

Knut Hamsun. Reisen til Hitler handler først og fremst om de sju dagene Hamsun er på reise til og fra Hitler, men den begynner med forfatterens livsreise. Fra opprøret mot Ibsen, via Nobelpris og berømmelse, til Ossietzky-saken, krigsskriveriene og forfatterens forhold til «jødespørsmålet». Slik belyser denne boka ikke bare den begivenhetsrike, kortere reisen til Hitler, men også episoder fra den lengre reisen som formet Hamsuns holdninger og selvforståelse.

Til toppen

Andre utgaver

Knut Hamsun
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Tore Rem:

Anmeldelser av Knut Hamsun

«Reisen til Hitler er en nytelse å lese – her er nær historie levendegjort med sitrende nerve og brennende engasjement.» 
John H. Rydne, VG 

«Tore Rems bok inneholder nytt stoff om møtet mellom Hamsun og Hitler og om Marie Hamsuns politiske syn, alt fortalt i et smidig språk og med et fast fortellergrep.(...)Reisen til Hitler er ikke bare en lesernytelse, men også en usedvanlig vakker bok med et fint utvalg av fotografier og en utsøkt layout.» 
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

«Med en slik bok skulle man tro forlaget og forfatteren har funnet en publikumstreffer, egnet både for et tabloidpublikum, et litterært publikum, annen verdenskrignerder og dem som leter etter julegaven til far. Historien har stoff i seg til å fascinere dem alle. [...] 
Tore Rem er en dreven forteller og har funnet mye nytt kildemateriale til belysning av det evig omdiskuterte Hamsun-dilemma: Hvordan kunne skaperen av så lysende diktning opptre som politisk idiot og forræder?» 
Ulf Andenæs, Aftenposten

«Tore Rems verk om Knut Hamsuns møte med Hitler er blitt et fyldig, ofte svært spennende og innsiktsfullt verk, og det konfronterer oss nok en gang med «ubehaget i historien». Kanskje det viktigste denne boka bidrar til er at den på så insisterende vis bidrar til å gjøre mytene rundt Knut Hamsun mer gjennomsiktige.» 
Turid Larsen, Dagsavisen

«Boka lander brennaktuelt midt i debatten om kunst versus ansvar i kjølvannet av Peter Handkes Ibsen-pris. Reisen Tore Rem tar oss med på er velkomponert, frisk og nyskapende, men ferden starter spissere enn den avsluttes. Rems beretning er dokumenterende og beskrivende – ikke argumenterende. Men som biografisk dokument står den støtt. [...]"I rettferdighetens navn er det likevel Reisen til Hitler som er bokas tittel, og det er Hamsuns lange og korte reise i massedrap ideologiens tjeneste som gjør denne boka til en leseopplevelse.» 
Torgeir Larsen, NRK

«strålende fortalt(...) I tillegg til å bringe nydokumentert stoff om Hamsuns reise og møte med Hitler, er noe av det nye fra Rems side at han i enda større grad enn tidligere framstår som en svært dyktig forteller. Visst er det forskeren som skriver. Men Rem har tydeligvis også sett det som sin oppgave å løse opp den tradisjonelt ganske rigide sakprosaformen. Språket er uhyre presist, men virker likevel ledig. Og oppbyggingen er spenningsskapende og gir rom for det dramatiske i denne høyst oppsiktsvekkende historien.» 
Geir Vestad , Hamar Arbeiderblad

«Tore Rems overbevisende og viktige bok. (...) På følsomt vis demonstrerer han Hamsuns forvandling fra antiautoritær individualist til den stivnede, litterære førerrollen han etter hvert gjorde til sin.(...)Rem […] myndiggjør dikteren på forbilledlig vis.»
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

«… en befriende bok. Befriende fordi Rem nærmer seg de vanskelige Hamsun-spørsmålene på en klok, åpen og grundig måte.»
«… forholder seg til stoffet på en lite fordømmende måte.»
Kaja Schjerven Mollerin, Klassekampen

Til toppen

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: