Krigen mot bakteriene (Innbundet)

helsekrisen som truer oss og hvordan vi kan løse den

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 400
Forlag: Press
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788232803309
Kategori: Politikk og samfunn

Klikk & hent

Varen er klar for henting i butikk etter 2 timer.

Omtale Krigen mot bakteriene
Antibiotikaresistens er en snikende epidemi som truer med å ødelegge det globale helsevesenet innenfra. Hvis antibiotika slutter å virke, kan det moderne medisinske systemet langt på vei kollapse: Risikoen ved alle operasjoner vil øke radikalt, sykdommer vi trodde vi hadde bekjempet vil igjen bli dødelige - ja selv kolera og pest kan komme tilbake som store epidemier. Likevel snakker vi nesten aldri om trusselen som omgir oss - og det globale overforbruket av antibiotika fortsetter, både i medisinen og i jordbruket. I boka kartlegger Erik Martiniussen en av de største utfordringene verden står ovenfor i dag.

Men Krigen mot bakteriene er også en fascinerende utforskning av mulighetene vi har for å løse krisen. Erik Martiniussen snakker med helsearbeidere i Tromsø, Georgia, Polen og USA om hvordan antibiotikabruk kan reduseres drastisk. Han besøker bønder og jordbrukseksperter i Storbritannia, Belgia og Vestfold for å lære mer om dyrehold uten antibiotika. Han jakter etter nye bakteriedrepere på tubestasjoner i London eller i elvemudderet langs Themsen. Og han utforsker de glemte kurene - og den nye kunnskapen om bakterienes vesen - som gjør det mulig å se for seg et helsevesen langt mindre avhengig av antibiotika. Kanskje kan krigen mot bakteriene først vinnes hvis vi slutter å se på dette som en krig? Krigen mot bakteriene er populærvitenskapelig formidling på høyt internasjonalt nivå - og en bok som vil hjelpe oss å se løsninger på krisen vi står oppe i.

Erik Martiniussen (f. 1975) er journalist og forfatter, og debuterte med den mye omtalte sakprosaboka Drivhuseffekten - klimapolitikken som forsvant (2013). Krigen mot bakteriene har allerede vakt bred interesse blant internasjonale forleggere.

Til toppen

Erik Martiniussen imponerer med sin klarhet, grundighet og enorme stofftilfang – og ikke minst språklige tydelighet som gjør at boka med letthet kan leses av gud og hvermann.
Cathrine Krøger, Dagbladet

Andre utgaver

Krigen mot bakteriene
Bokmål Ebok 2020
Krigen mot bakteriene
Bokmål Heftet 2021
Anmeldelser Krigen mot bakteriene

Erik Martiniussen imponerer med sin klarhet, grundighet og enorme stofftilfang – og ikke minst språklige tydelighet som gjør at boka med letthet kan leses av gud og hvermann.
Cathrine Krøger, Dagbladet (terningkast 6)

«Tross alt dette snakkes det lite om resistenstrusselen, og vi fortsetter å pøse ut antibiotika, både i medisinen og i jordbruket. Da er det bra vi har forfattere som Erik Martiniussen: framifrå formidlere, hvis misjon ikke er å drive med unødig skremselspropaganda. Snarere opplyser han, på en grundig og pedagogisk måte, hva vi faktisk står overfor – og bidrar med forslag til løsninger.»
«Boken er en vekker som bør leses både av folk flest og av myndighetene.»
Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

«[Ei) nøktern bok der fakta får tala for seg sjølve. Han klarer seg utan svartmalande og skremmande adjektiv, men stolar på at dramatikken i stoffet er sterk nok til å halda lesaren fast. Og han går til intervjuobjekta sine med eit ope, nysgjerrig sinn, utan fastlåste oppfatningar. Resultatet er blitt helseopplysning og naturvitskapleg forskingsjournalistikk av høg klasse.»
Tom Hetland i Stavanger Aftenblad (terningkast 6)

Det er kunst å skrive om komplekse problemer for en vanlig leser uten at det blir faglig forflatet, men dette behersker Martiniussen.
Kjell Solem, Bok365 (terningkast 6)

I boka Krigen mot bakteriene. Helsekrisen som truer oss og hvordan vi kan løse den, tar journalist Erik Martiniussen oss med på en historisk reise i sykdommers fotspor. Underveis snakker Martiniussen med leger og forskere, bønder og aktivister og politikere, men også pasienter som i dag lider av antibiotikaresistente bakterier. Denne blandingen av leg og lærd, teori og levd liv gir en god miks og dynamikk og 350 sider flyr av gårde.
Andrew P. Kroglund, Vårt Land

Til toppen