Kristiansund for 100 år siden (Innbundet)

fotodokumentasjon av Kristiansund rundt 1910 (og tida før)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Forlag: Nordmøre museum
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292264256
Kategori: Historie
Omtale Kristiansund for 100 år siden
Vi traff markedet uvanlig godt med utgivelsen av Wilhelm Lund & Ole O. Ranheimsæters fotodokumentasjon av Kristiansund rundt 1910. Boka er redigert og supplert av Odd W. Williamsen og Anne Lise Tømmervåg, og formgitt av Hildegard Meese og Virginia Bertani. Det er gjort noen få tillegg og rettelser i forhold til første opplag, som ble utsolgt i november 2019.
Wilhelm K. S. H. Lund (1877-1931) var den første kulturhistorisk ansatte på Kristiansunds Museum, i årene 1907-1912. Han gjennomførte en sponsorfinansiert fotodokumentasjon av Kristiansund by, med til dels fyldig tekstkommentar basert på intervjuer med folk som hadde levd lenge i de omtalte hus. Billedhugger John Olai Johnsen laget mange tegninger.
Man skulle tro at de staselige portalene; de flotte døromrammingene i gamle Kristiansund var forbeholdt overklassen. Lunds dokumentasjon viser at også folk flest kunne utstyre husene sine slik. Mange laget dørpynten sin selv, for eksempel skipstømrere som var hjemme mellom eksportreisene. Dette byggeskikks-trekket ble kopiert da byen ble gjenreist. Brente Steders Regulering må ha hatt tilgang til Lunds fotoarkiv på Norsk Folkemuseum.
Gamle Kristiansund endret seg mye. Utviklingen gjennom 1800-tallet var formidabel, med 6-dobling av folketallet. Her får vi se bilder av byen også slik den var før de mer kjente miljøene som brant i 1940 var bygget.
Dokumentasjonen omfatter alle samfunnslag, fasader og bakgårder, staselige portaler og utedoer. Samlingen brant i 1940, men Lund hadde sendt kopier til Norsk Folkemuseum, og Karl Ragnar Gjertsen/Stein M. Bach og senere Anne Lise Tømmervåg har sørget for re-etablering av Nordmøre museums versjon. Lund ble ikke ferdig med prosjektet sitt, så vi har i tillegg supplert med kommenterte bilder fra andre bydeler og .vinklinger enn dem han rakk å få med.

Til toppen