Lenz (Fleksibind)

Serie: Skalds klassikarar 

Forfatter:

Jon Fosse (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Fleksibind
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 46
Forlag: Skald
Språk: Nynorsk
Originaltittel: Lenz
Oversatt av: Fosse, Jon
Serie:
ISBN/EAN: 9788279592853
Kategori: Romaner
Omtale Lenz
«Eg gidd ikkje eingong å ta livet av meg, det er så keisamt.» (Frå Georg Büchner «Lenz»). Georg Büchner skreiv forteljinga Lenzto år før han døydde, men ho blei først gitt ut posthumt i 1839. Teksten er basert på dagbøkene til presten Johann Friedrich Oberlin frå vinteren 1778. Då hadde forfattaren Jakob Michael Reinhold Lenz søkt tilflukt hos han, forvirra og på veg inn i galskapen. Büchner kjende seg igjen i Lenz og skreiv ei skildring som både i form og innhald staka ut ein ny veg for litteraturen: innover i menneskesinnet, utan blikk for konvensjonar og moralske fordommar.

Hovudsaka for Büchner var innleving i andre menneske, og gjerne dei som fall utanfor samfunnet. Hovudpersonen i Lenzkjenner seg trengt opp i eit hjørne, og galskapen blir den yttarste konsekvensen av det mislykka og umoglege opprøret mot samtidas konvensjonar. Lenzer såleis rekna som ein av dei første tekstane i den moderne litteraturen.

SKALDs klassikarar er ein serie av vellagra, handplukka verk i ny, frisk og nynorsk språkdrakt som skal gi leseglede til folket.

Til toppen

Andre utgaver

Lenz
Nynorsk Ebok 2019
Bøker i serien