Lignelsesboken (Innbundet)

en kjærlighetsroman

Forfatter:

Bodil Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 228
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Liknelsesboken
Oversatt av: Engen, Bodil
ISBN/EAN: 9788205448575
Kategori: Romaner
Omtale Lignelsesboken

Lignelsesboken er en åpen og undrende roman som foregår i et kjent landskap, der nye detaljer avdekkes. Den handler om hengivelse, besettelse, seksualitet, kjærlighet og religion.


Romanens aldrende forteller tenker at han burde forandre den minnetalen han holdt til Moren i menighetshuset.


Men rundt ham står en hel flokk av døende venner som advarer ham mot å forklare hvordan ting henger sammen, for eksempel det med kjærligheten.

Og kvinnen i Larssonsgården? Hun på det kvistfrie furugulvet? Skal han nå skrive hva som egentlig skjedde?

Farens notatbok, der noen av sidene er revet ut, den som er brent og borte. Plutselig dukker den opp igjen, mange år senere. Finnes det en sprekk i historien, der ting kommer til syne?

Skal dette føyes inn i minnetalen? Og bli den kjærlighetsromanen han aldri trodde han skulle kunne skrive?

Denne romanen handler om Moren og Faren, om alle bøkene, og om det går an å komme til klarhet i hva som egentlig betyr noe? Fortellingen vokser og blir til en kjærlighetsskildring som springer ut av et møte mellom den unge 15-åringen og en eldre kvinne på det kvistfrie furugulvet i Larssonsgården. Der starter alt.

Vi sier det med Knut Faldbakkens ord og terningkast 6 i VG: «Forfatteren går opp gamle stier og holder dommedag over seg selv og sin bakgrunn på uforlignelig mangetydig og innsiktsfull måte. P.O. Enquist på sitt beste!»


Til toppen

...uten like i skandinavisk prosa
Klassekampen

Andre utgaver

Lignelsesboken
Bokmål Ebok 2013
Lignelsesboken
Bokmål Heftet 2014
Lignelsesboken
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Per Olov Enquist:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Lignelsesboken

«Hans første roman på fem år er en frittstående fortsettelse av Et annet liv; han viderefører den selvbiografiske metoden fra den kritikerroste boka om livet som alkoholiker. (...) Hans bøker, særlig denne, virker sterkere enn mye annen nordisk litteratur (...) Enquist blander bibelsk høystil med rå realisme, gjengitt med dialektord fra Skellefteå, i et språk som synger, uten like i skandinavisk prosa.»
Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Det hele bæres oppe på selvfølgelig vis av Per Olov Enquists makeløse, lette prosa, hans skarpe iakttakelser og hans helt spesielle ømhet og omsorg for de mennesker og steder han skriver om. Det mye omtalte kjærlighetsmøtet, som unektelig har et lite blaff av noe sensasjonelt, blir noe ganske annet, noe eksistensielt, i denne kloke forfatterens skrift.»
Turid Larsen, Dagsavisen

Til toppen

De som kjøpte denne boken, kjøpte også: