Lyst av Elfriede Jelinek (Ebok)
Ebok

Lyst (Ebok)

Forfatter:

Mons Andreas Finne Vedøy (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2011
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 0.89 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lust
Oversatt av: Vedøy, Mons Andreas Finne
ISBN/EAN: 9788205407800
Kategori: Romaner og Romaner
Omtale Lyst
LYST foregår i en liten østerriksk by som lever av skiturisme og har en papirfabrikk. Alle er knyttet til fabrikken. Hermann er direktøren på fabrikken, den viktige mannen i byen. Kona hans er Gertie. Handlingen foregår i en tid med Aids, og Hermann må dekke sitt store seksuelle behov utelukkende gjennom sin kone. Hun er i romanen hans .eiendom. og bør stå til rådighet for ham, hver dag. Han betaler henne i pene klær og smykker, og hun blir misunt av alle.
Gerti prøver å holde ektemannens enorme seksuelle drifter skjult, ikke minst for sønnen, men uten å lykkes. Barnet, som ingen elsker, har utviklet seg til en tyrann. Gertie forlater huset og driver omkring der hun treffer hun andre mennesker og andre menn, blant andre Michael, som er ung og vakker, en drømmemann for henne. I Jelineks univers er dette bare tilsynelatende og utenpå: Michael er like undertrykkende som ektemannen. Etter kort tid blir hun hentet hjem, men nå klarer hun å se sin egen fornedring. Det gjør henne desperat.
Særtrekket ved Jelineks forfatterskap er at hun hensynsløst avdekker ubehagelige og ømfintlige sannheter. Igjen og igjen kommer hun gjennom tekstene med kritiske utspill mot aksepterte samfunnsfenomener og -holdninger. Enda en krass roman om menn og om mannlig drift, og om den fordummende masse- og underholdningskulturen.

Til toppen