Mannen som elsket Sibir (Heftet)

En sommerfuglsamlers erindringer fra Øst-Sibir

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 280
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202662219
Kategori: Romaner
Omtale Mannen som elsket Sibir

Den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953) levde et liv som få i dag kan fatte. Fra han er 25 år gammel foretar han en rekke eventyrlige reiser i Sibir. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné oppsøker han klodens mest ugjestmilde regioner, og fanger tigre, hjort, ørner, samler planter og sommerfugler, som sendes til museer i Europa. Han krysser hele Japan til fots mens det er krig i landet. Og reiser med slede tvers gjennom det sibirske isødet. Det er kulde og lidelser, men også enestående skjønnhet. Mannen som elsket Sibir er en roman basert på hans erindringer, en fantastisk fortelling om natur, urfolk og oppdagelser.

«Mine foreldre ga meg mange navn, men kalte meg bare Fritz, og selv har jeg aldri undertegnet med annet, Fritz Dörries. Født inn i en kjent entomologfamilie var det vel bare å forvente at det også i meg skulle bo en overveldende kjærlighet til naturen. Allerede som fireåring ble jeg forhekset inn i de øst-sibirske ødemarker, ved synet av en sommerfugl med det magiske navnet Parnassius nomion …»

Til toppen

At historien har fascinert den kunnskapssugende Roy Jacobsen er lett å forstå – og takket være hans språkkyndige kone Anneliese Pitz kunne de to gå sammen om å skrive en roman i en varm prosa, nær insektsliv og dyreliv på taiga og tundra.
Guri Hjeltnes, VG

Andre utgaver

Mannen som elsket Sibir
Bokmål Innbundet 2019
Mannen som elsket Sibir
Bokmål Ebok 2019
Mannen som elsket Sibir
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Roy Jacobsen og Anneliese Pitz:

Anmeldelser Mannen som elsket Sibir

Fascinerende, røver- historieliknende memoarer om natur og kultur i Øst-Sibir.
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad (terningkast 5)

«[...] en sjelden perle i bokhøsten [...] denne bemerkelsesverdige beretningen er illustrert av Dörries vakre tegninger, av urfolk, dyr, landskap og altså sine elskede sommerfugler. Den fortjener all oppmerksomhet den kan få.»
Cathrine Krøger, Dagbladet (terningkast 5)

«At historien har fascinert den kunnskapssugende Roy Jacobsen er lett å forstå – og takket være hans språkkyndige kone Anneliese Pitz kunne de to gå sammen om å skrive en roman i en varm prosa, nær insektsliv og dyreliv på taiga og tundra.»
Guri Hjeltnes, VG (terningkast 5)

Det er ingen røvarroman. Det er sjølve livet til Fritz Dörries som liknar ein røvarhistorie.
(...) eit bilde av ei tid der det framleis fanst noko igjen å oppdage.
Ingvild Bræin, Dag og Tid

(...) resultatet er et underholdende og mektig epos om en naturkjærlighet på grensen til galskap. (...) Med denne romanen har Roy Jacobsen ikke bare løftet fram en nesten ukjent europeisk oppdager og eventyrer, men også presentert oss for et helt nytt land, et Sibir vi aldri hadde hørt om. (...) Boka forandrer ditt syn på Sibir.
Turid Larsen, Dagsavisen

«...dette er ein sjeldan sommarfugl i den litterære faunaen, som i tillegg til å vere frå fjerne tider og himmelstrok, også har høg aktualitet.»
Marta Norheim, NRK

Til toppen